Anmeldelse:
Anmeldelse: 1 out of 6
Find mere om:
Opium | film.guide.dk

Opium

En læge med skriveblokade finder inspiration i en af sine patienter i bizar ungarsk film med Ulrich Thomsen i hovedrollen.

OPIUM

Ungarn/Tyskland/USA, 2007

Instruktion: János Szász

1 time, 53 minutter

Det siges, at der bag enhver magtfuld mand står en kvinde. At det var tilfældet med den ungarske læge og forfatter Dr. Brenner, er hovedudsagnet i den højst aparte film ”Opium”, der nok aldrig havde fundet vej til de danske biografer, hvis ikke vores hjemlige Ulrich Thomsen havde spillet hovedrollen.

Filmen handler om den radikale og stærkt opiumsafhængige læge Dr. Brenner, der lader sig inspirere af sin kvindelige patient Gizella (Kirsti Stubø). Handlingen er baseret på de virkelige omstændigheder omkring den ungarske læge og forfatter Géza Csáth i begyndelsen af det 20. århundrede.

Brenner var også i virkeligheden pseudonymet for lægen, der som sit forbillede, Sigmund Freud, var fortaler for mere humane behandlingsmetoder til de sindslidende, men som det antydes i filmen, skulle Csáth selv lide en krank skæbne, ikke mindst på grund af hans metode: at sætte sig ind i de sindssyges verden ved selv dagligt at injicere en lille dosis galskab. I sidste ende førte hans misbrug til, at han tog sit eget liv i en alder af bare 32 år. Men inden da skrev han sit hovedværk, ”Diary of a Mad Woman”, som filmen her handler om.

Barske billeder

Filmen har for så vidt en lineær handling (stadig større forelskelse, stadigt større opiumsbehov, stadigt større vanvid), men den er mere interesseret i at videreformidle indtryk end i at fortælle sin historie. Særligt dvæles der ved datidens (mangel på) omsorg for de sindslidende, hvis behandlinger bestod af elektrisk stød, vandtortur eller brutale operationer, der for eksempel kunne bestå af at hamre en issyl gennem øjenkrogen. Det er barske billeder, der gør indtryk.

Det samme kan imidlertid ikke siges om filmens centrale ”kærligheds”-forhold mellem læge og patient, der skildres skingert og underligt uvedkommende. Det ubehjælpelige indtryk bliver ikke bedre af den mekaniske eftersynkronisering, der efterlader alle andre end Ulrich Thomsen med en ukoordineret og komisk mangel på sammenhæng mellem mimik og lyd.

Instruktør János Szász har med ”Opium” tydeligvis haft kunstneriske ambitioner, ikke mindst med Kirsti Stubøs frygtløse præstation, der sender tankerne i retning af Dreyers ”Jeanne d’Arc”, men resultatet er desværre meget langt fra forbilledet.

Anmeldelse af Det store stilehæfte – krigsdagbogen

16-04-2014: En seværdig ungarsk historie om et par halvvoksne tvillingedrenge, der klarer sig gennem krigens grusomheder ude på landet ved langsomt at forhærde sig fysisk og mentalt. Læs artikel

Anmeldelse af Citizenfour

19-11-2014: Enestående næraktivistisk dokumentar om Edward Snowden og de dage, da han afslørede den verdensomspændende masseovervågningsskandale. Læs artikel

Anmeldelse af Sange fra skoven

30-04-2014: Amerikaneren Louis Sarno har tilbragt 25 år hos en pygmæstamme i Centralafrika. Vi følger hans rejse til den nye verden, da han tager sin 13-årige søn med til New York for første gang. Læs artikel

Anmeldelse: Titanic 3D

03-04-2012: Filmdrama: Repremieren på ”Titanic” – nu i 3D – afslører, hvor lunken en film og hvor skrøbelig en kærlighedshistorie det egentlig er. Læs artikel

Anmeldelse af The Voices

30-04-2015: Skuespillerne har ikke meget at byde på, handlingen heller ikke. Den ender i fjolleri. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...