Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af The Captive | film.guide.dk

Bag facaden

Atom Egoyan rammer endelig igen det smertepunkt, der skabte instruktørens oprindelige succes. Han serverer intelligent væmmelse i denne art-thriller, der var udtaget til Cannes i år.

Thriller
The Captive

Canada, 2014

Instruktion: Atom Egoyan

1 time og 52 minutter


Den canadiske instruktør Atom Egoyan har haft en turbulent karriere, der blev indledt med stor succes i 1990’erne, men i det nye årtusind er hans film blevet beundret mere end elsket. Nu er han endelig tilbage ved det kvalme smertepunkt, som gjorde film som ”Exotica” og ”The Sweet Hereafter” så intense og interessante.

Når han holder fast i sine udfordrende, genreskizofrene maskerader om overvågning, pædofili og andre menneskelige perversioner, kan han krybe ind under huden på en yderst foruroligende facon. Det gør han med Cannes-konkurrencefilmen her.

Det er en thriller, men ikke i klassisk Hollywood-forstand. Egoyan låner fra Hitchcock, og nogle vil tænke på David Lynch, blandt andet fordi skurken i ”The Captive” er så über-karikeret – det er kun de færreste, der kan slippe af sted med at skabe karakterer, der bevæger sig skælmsk mellem surrealisme og soap opera.

En niårig pige forsvinder sporløst fra forældrenes bil, da faderen lader hende alene i nogle få minutter. Otte år senere er hun stadig ikke fundet, men vi ved, at hun lever. Det ser vi som det allerførste. Men forældrene, glimrende spillet af Ryan Reynolds og Mireille Enos, ved det ikke, og sorgen, skylden og desperationen over det uløste mysterium har drevet dem fra hinanden. Da der pludselig viser sig tegn på, at deres datter er i live, tror de, at de enten er ved at blive vanvittige, eller at der endelig er håb om at blive genforenet med deres barn.

Filmen er fortalt i en kompleks struktur, der forstærker uvisheden og følelsen af paranoia. Det er ikke behageligt – men nervepirrende og udfordrende. Og intelligent væmmelse er ikke hverdagskost i biografen.

Anmeldelse af John Wick

23-10-2014: Man skal ikke lægge sig ud med Keanu Reeves i flot actionthriller. Plottet er dog tyndere end en anorektisk supermodel. Læs artikel

Anmeldelse: Buried

07-10-2010: En mand, en kiste og en kamp for at komme ud - det er alt, hvad vi ser i en modigt eksperimenterende thriller. Læs artikel

Anmeldelse: Eastern Promises

27-09-2007: Fremragende og grum film fra mesterlige David Cronenberg. Læs artikel

Anmeldelse af Oldboy

05-12-2013: Spike Lees amerikanske genindspilning af Park Chan-wooks grusomme mesterværk ”Oldboy” er langt fra så overlegen som originalen, men mindre kan bestemt også gøre det. Læs artikel

Anmeldelse: The Girl With The Dragon Tattoo

21-12-2011: Amerikansk udgave af Larssons roman er en lækker stiløvelse fyldt med klichéer om Sverige. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...