Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
La Zona | film.guide.dk

La Zona

Ny mexicansk thriller tackler elegant emner som klassekamp, selvtægt og den voksende kløft mellem rig og fattig.

LA ZONA

Mexico/Spanien 2007

Instruktion: Rodrigo Piá

1 time, 35 minutter

Premiere i Gloria og

Vester Vov Vov, København,

og Øst for Paradis, Århus.

Filmens indledning er spektakulær og ildevarslende.

Jomfruelige græsplæner og velholdte villaer spejles i det tonede vindue i en firehjulstrækker. Kameraet glider elegant gennem dette priviligerede velhaverkvarter, indtil det rammer en grænse, løfter sig op og ser skrånende udad: Lige uden for ligusterhækkens idyl, på den anden side af en høj, pigtrådsbeklædt mur, strækker slumkvarterer sig, så langt øjet rækker.

Videoovervågning

”La Zona” udspiller sig i et gated community, et indhegnet og videoovervåget kvarter, hvor de velhavende har forskanset sig og lever i sikkerhed i millionbyen Mexico City.

Det er ikke filmens opfindelse: Der findes gated communities i næsten alle af verdens største megabyer – fra Los Angeles til Johannesburg. Men da et uvejr vælter en reklamesøjle ned over muren og kortslutter zonens videosystem, ser en trio af småforbrydere fra slumkvarteret udenfor deres snit til at kravle over muren. Da der opstår håndgemæng, bliver to af de tre dræbt, mens den tredje tyv slipper væk.

Klarer det selv

Zonens indbyggere insisterer på at klare problemet selv – uden hjælp fra politiet. Men denne indtrængen udefra får det lille samfund i zonen til at krakelere, og snart griber den autonome bydel til selvtægt over for den (stakkels) forbryder, der vovede sig indenfor.

Den debuterende instruktør, Rodrigo Piá, formår at skabe et stærkt konstrastbillede af den ydre orden og den indre ondskab, og da filmens indledning til slut gennemspilles igen, synes alt det, der engang virkede trygt, forlorent.

Forbøffende billeder

Takket være Antonio Muno-Hierros production design er filmen fuld af forbløffende billeder af velfriserede golfbaner med endeløs slum i baggrunden, og fotografen Emiliano Villanueva veksler effektfuldt mellem rolige overbliksbilleder, dramatisk håndholdte optagelser og kornede overvågnings-billeder, der afslører den indre råddenskab bag den ydre rigdom.

”La Zona” er et aktuelt og vedkommende indlæg i debatten om, hvordan vi skal leve sammen i stadig større byer med stadig større afstand mellem rig og fattig.

Anmeldelse: Julia's Eyes

22-07-2011: Afviklingen af filmen ”Julia's Eyes” er for langsom og byder på en række urimeligheder. Læs artikel

Anmeldelse af Trash

04-12-2014: Der er ikke noget rod i Stephen Daldrys spændingsfilm for unge og voksne, selv om den foregår på en losseplads i Brasilien. Læs artikel

Anmeldelse af Night Moves

11-09-2014: Nervepirrende økoterrorisme-thriller holder publikum fanget i et visuelt klaustrofobisk rum. Frækt og flot. Læs artikel

Anmeldelse af The East

05-06-2014: Amerikansk økoterrorthriller er både effektiv og tankevækkende. Læs artikel

Anmeldelse af Heli

08-05-2014: Drama: Dette trøstesløse mexicanske narkodrama rammer smertende rent. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...