Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
In Bruges | film.guide.dk

In Bruges

Colin Farrell og Brendan Gleeson stråler som to irske lejemordere på europæisk udebane i den overambitiøse, men også vittige og veldrejede ”In Bruges”.

IN BRUGES

England/Belgien 2008

Instruktion: Martin McDonagh

1 time 41 min.

Premiere i dag i Grand i København

»Hvad er Belgien kendt for? Chokolade og børnelokkere. Og de opfandt kun chokoladen for at kunne få fat på børnene.«

Vittigheden, som den unge irske lejemorder Ray fortæller en lokal belgisk pige, opsummerer hans afsky over for det lille land, han er havnet ufrivilligt i.

Sammen med sin ældre kollega Ken er han efter en katastrofalt mislykket opgave blevet sendt til Brugge for at holde lav profil i et par uger, og hvor den vennesæle Ken benytter lejligheden til at nyde middelalderbyens kulturelle charme, er den naive Ray ved at koge over af frustrationer og skyldfølelse.

Synd og soning
Martin McDonaghs spillefilmsdebut ligner til at begynde med endnu en sorthumoristisk, lommefilosofisk og bandeordsspækket gangsterfilm i den amerikanske tradition fra Quentin Tarantino og brødrene Coen. Her tilsat en sær stemning af europæisk labyrint-uhygge blandt kirker og kanaler, der ikke for ingenting sender hilsener til Nicolas Roegs gyserklassiker ”Rødt Chok”.

Men historien udvikler sig til noget ganske andet, nemlig en stærkt katolsk farvet diskussion af synd, soning og tilgivelse, ja sågar også skærsild og mulig fortabelse. Lejemordernes chef Harry viser sig desuden at have haft sine bagtanker med at sende dem af sted, og da hans planer heller ikke går som forventet, må han selv tage affære.

Racistisk dværg på coke
Dermed går filmen også fra at være herligt underspillet til at blive højlydt ambitiøs, op til den forudsigeligt blodsprøjtende kulmination. Hvis ikke Ray og Ken fører sjælegranskende teologiske diskussioner, refereres der selvsmagende til andre film, mens intrigen kompliceres overdrevent af lokale gangstere, for slet ikke at tale om en bizar sidehistorie med en kokainsniffende racistisk dværg.

Når den desuagtet er i høj grad seværdig, er det navnlig på grund af to ting. Hvis Martin McDonagh forløfter sig på sit ellers ofte meget vittige manuskript, får han til gengæld også brugt Brugges arkitektur, gader, kanaler og lys med stor virkning og spænding.

Glimt af vold
Derudover står og falder film af denne snaksomme type naturligvis med skuespillerne, og de tre hovedroller er optimalt besat.

Efter i en periode mest at have optrådt i sladderbladene viser Colin Farrell som hedsporen Ray endelig igen, hvor god han med sine melankolske øjne og sin nervøse flabethed kan være, ligesom Ralph Fiennes som den brutale Harry synes at nyde at spille stik imod sit sædvanlige, slebne rollefag.

Specielt i filmens første halvdel er det dog i særdeleshed Brendan Gleeson, der stråler som den bamsede, kunstglade Ken. Han virker så flink og faderlig, ikke mindst over for den hidsige Ray med dæmonerne lurende lige under overfladen, men konstant mærker man i glimt, hvor voldelig og løgnagtig Ken om nødvendigt også kan være - ligesom, finder man ud af, snart sagt alle de andre personer.

Hvis de altså vil, for den kønne gamle by bliver mere og mere også en meget håndfast metafor for valg mellem godt og ondt, en skærsild med store turistkvaliteter. Måske man skulle prøve at tage derned.

Anmeldelse af The East

05-06-2014: Amerikansk økoterrorthriller er både effektiv og tankevækkende. Læs artikel

Anmeldelse: Dame, konge, es, spion

09-02-2012: ”Dame, konge, es, spion” kvalitetssikres af en rolleliste med en flok af de allerbedste engelske skuespillere. Gary Oldman er mesterlig som hovedpersonen George Smiley. Læs artikel

Anmeldelse: Harry Brown

19-05-2010: Michael Caine har hovedrollen i et selvtægtsdrama, som ikke er for sarte sjæle. Læs artikel

Anmeldelse: Skyggen

25-03-2010: Roman Polanski har redigeret sin nye film dels i en fængselscelle, dels som arrestant i sit eget hus. Læs artikel

Anmeldelse: Eastern Promises

27-09-2007: Fremragende og grum film fra mesterlige David Cronenberg. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...