Find mere om:
Skuespillernes mand er død | film.guide.dk

Skuespillernes mand er død

Det var i høj grad de skuespillerpræstationer, som han fik frem, der gjorde den amerikanske instruktør Sydney Pollacks film bemærkelsesværdige. Pollack er død, 73 år gammel.

Da Sydney Pollack for knapt et år siden fik konstateret den kræftsygdom, som natten til tirsdag kostede ham livet, var han stadig i fuld gang som filmskaber. Endda med noget så politisk kontroversielt som en tv-film baseret på den omdiskuterede stemmeoptælling i Florida ved præsidentvalget i 2000, som blev afgørende for, at George W. Bush kunne indtage Det Hvide Hus.

Hans død som 73-årig afsluttede en stor og yderst alsidig karriere, der nok var ujævn, og kulminerede kunstnerisk for længe siden, men også førte til en lang række af nyere tids mest roste og succesrige Hollywood-film, og i 1986 indbragte ham to Oscars (bedste instruktør og bedste film) for Karen Blixen-filmen ”Mit Afrika”.

Ved siden af selv at instruere var Pollack særdeles aktiv som producer og viste sig ved flere lejligheder som en begavet og ikke mindst vittig skuespiller - blandt andet såvel i kollegaen Stanley Kubricks svanesang ”Eyes Wide Shut” som i tv-komedieserien ”Will & Grace”.

TV: Se kort portræt af Sydney Pollack

Begyndte som skuespiller

Han blev født i Indiana som søn af russisk-jødiske immigranter og begyndte sin karriere som skuespiller i småroller.

Allerede omkring 1960 begyndte han dog at arbejde som tv-instruktør, og spillefilmsdebuterede i 1965 med ”The Slender Thread”. Hans virkelige gennembrud kom efter flere små film i 1969 med depressionstidsdramaet ”Jamen man skyder da heste”, der samtidig blev Jane Fondas store gennembrud som seriøs skuespiller.

I de følgende årtier var det også i høj grad de skuespillerpræstationer, han fik frem, der gjorde Pollacks film bemærkelsesværdige.

Det gjaldt i særdeleshed hans husskuespiller Robert Redford i westernen ”Jeremiah Johnson” og thrilleren ”Tre døgn for Condor”, Redford og Barbara Streisand i kærlighedspanoramet ”Vores bedste år”, Robert Mitchum i den japanske kriminalfilm ”The Yakuza”, Dustin Hoffmann og Jessica Lange i transvestitkomedien ”Tootsie” samt Meryl Streep, Redford og Klaus Maria Brandauer i ”Mit Afrika”.

Kun habilt håndværk

Efter ”Mit Afrika” koncentrerede Pollack sig primært om at producere film, mens hans indsatser som instruktør sjældent hævede sig over det habile håndværk.

I sine sidste godt 20 leveår instruerede han selv kun fem film, hvoraf navnlig spændingsfilmene ”Firmaets mand” med Tom Cruise og ”Tolken” med Nicole Kidman, Sean Penn og Jesper Christensen blev rost, i modsætning til periodedramaet ”Havana” med Redford og Lena Olin, den romantiske komedie ”Sabrina” med Harrison Ford og kærlighedsdramaet ”Tilfældige hjerter” med Ford og Kristin Scott-Thomas.

Til gengæld nåede han så sent som i år at være Oscar-nomineret som producer for thrilleren ”Michael Clayton” med George Clooney. Helt atypisk for Hollywood var han i 40 år gift med den samme kvinde, Claire Pollack, som han fik to børn med.

TV: Se kort portræt af Sydney Pollack

Pollacks fem bedste

"Jamen man skyder da heste" (1969)

"Tre døgn for Condor" (1975)

"The Yakuza" (1974)

"Tootsie" (1982)

"Mit Afrika" (1985)

Anmeldelse af Hitchcock

20-02-2013: Drama: Anthony Hopkins og Helen Mirren inkarnerer en af verdens største filminstruktører og hans hustru til perfektion. Desværre er selve filmen om dem ikke videre interessant. Læs artikel

Anmeldelse af Woody Allen – A documentary

05-07-2012: I en alsidig, underholdende skildring af Woody Allens liv og kunst møder vi, foruden en meget meddelsom hovedperson, en række af de familiemedlemmer, skuespillere og andre, der har samarbejdet med ham. Læs artikel

Nyhed: Vinderne af Sundance Film Festival

29-01-2012: I alt 110 film kæmpede om priserne ved Sundance Film Festival natten til søndag. Læs artikel

Anmeldelse: My Week With Marilyn

26-01-2012: Marilyn Monroe er det kropslige lærred, som man kan projicere lyster og drømme op på. Men dybere kommer denne film ikke. Læs artikel

Nyhed: Clint Eastwood bryder Oscar-tradition

25-01-2012: For første gang siden 2002 er der ingen Oscar-nominering til Clint Eastwoods film. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...