Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Hunger Games - Mockingjay, Part 1 | film.guide.dk

Anmeldelse af Hunger Games - Mockingjay, Part 1

Første del af afslutningen på ”Hunger Games”-serien holder heldigvis det høje niveau. Nu kan afslutningen bare komme an.

Science Fiction
Hunger Games: Mockingjay, Part 1

USA, 2014

Instruktion: Francis Lawrence

2 timer og 3 minutter

Premiere i 94 danske biografer


Det kan være svært med populærkulturelle fænomener. I de seneste år har vi set ”Twilight”-bølgen rulle med vampyrbid og dampende teenageseksualitet, og ”Divergent” er godt i gang. Men fænomener har det med bare at være fænomener og blive erstattet, så snart der er et nyt fænomen i luften.

Og så er der ”Hunger Games”, der for længst har brudt fænomenmærkatets rammer og vist sig som en modig og moderne dystopisk fremtidsvision. Det skyldes ikke mindst bøgerne og de fremragende filmatiseringers afsæt i den nutidige virkelighed, hvor konsekvenserne af et perverteret reality show bliver fatale.

Opildnet til oprør

Vi er nået til det tredje og sidste kapitel i trilogien, men i indtjeningens hellige navn har man besluttet at lade det sidste bind opdele i to film, der begge bærer undertitlen ”Mockingjay”. For ”Hunger Games”afficionados er det tydeligt, at begrebet sigter til den sladredrossel-broche, der har gjort vores heltinde, Katniss Everdeen (spillet af den fantastiske Jennifer Lawrence), berømt i landet Panem. I anden film i serien formåede Katniss og vennen Peeta (Josh Hutcherson) at skabe så meget røre i dødsspillet, at samtlige 13 distrikter er opildnet til revolution mod statsmagterne i Capitol.

”Mockingjay, Part 1” begynder, hvor ”Catching Fire” slap. Katniss er undsluppet spillets fangenskab og opholder sig i distrikt 13, hvor præsident Coin (Julianne Moore) og hendes sammensvorne Plutarch Heavensbee (den afdøde Philip Seymour Hoffman, som filmen er dedikeret til) vil bruge den populære Katniss og hendes sladredrossel som symbol på den forestående revolution. Peeta derimod er stadig i kløerne på præsident Snow (Donald Sutherland) i Capitol, og det er vanskeligt at gennemskue, i hvor høj grad han er informeret om, hvor forfærdeligt det står til i verden omkring ham.

Mere end en parentes

Katniss er konstant i tvivl om, hvad det er rigtigt at gøre. Men inspireret af barndomsvennen Gale (Liam Hemsworth) og hendes elskede lillesøster Prim lader Katniss sig overtale til at stå i spidsen for revolutionen.

Givet at sidste del af trilogien er delt over i to, når dette oprør naturligvis først lige at komme i gang, før filmen slutter med en gevaldig cliffhanger, og vi pænt må vente et år, før afslutningen gives. Det kunne nemt have givet filmen et parentetisk præg, hvilket heldigvis ingenlunde er tilfældet. For ”Mockingjay, Part 1” står fornemt alene.

Koncentreret drama

Fordi vi ikke længere befinder os i spillets kontrollerede arena, er universet langt mere dystert end tidligere.

Væk er de overdådige, futuristiske rober (som særligt Elizabeth Banks’ Effie til sin sorg må undvære) og beskyttende skal fra kameraerne. I stedet står et nøgent, nedbarberet soldaterunivers, der minder om Fritz Langs fremtidsvision ”Metropolis” (1927). Dramaet er langt mere koncentreret her, og man kan savne elementet af spil fra de første film, der havde selve dødsspillet som omdrejningspunkt.

Men det er lykkedes instruktøren Francis Lawrence at skabe en fortættet og filmisk formfuldendt fremtidsdystopi, selv nu hvor indsatsen er en helt anden.

Anmeldelse af Hunger Games - Catching Fire

19-11-2013: Den anden ”Hunger Games”-filmatisering holder det fornemme niveau og slår serien fast som sin generations skræmmende fremtidsdystopi. Læs artikel

Anmeldelse af X-Men - Days of Future Past

21-05-2014: Bryan Singer løfter tegneserie-blockbusteren til et nyt niveau med den seneste, forrygende filmatisering af ”X-Men”. Læs artikel

Anmeldelse af Tomorrowland - A World Beyond

21-05-2015: Forvirret historie om spring i tid og rum, handlingen uoverskuelig og historien fuld af vammelt præk, men filmen rummer flotte digitaliserede scener og en fantasifuld scenografi. Læs artikel

Anmeldelse af Chappie

05-03-2015: En nørdet historie om robotter i kamp og småforbryderes kidnapning af en af dem – til eget hjælpeløst forbryderisk formål. Læs artikel

Anmeldelse af Abernes planet – revolutionen

16-07-2014: Sciencefiction: Den ottende film i serien om ”Abernes planet” er spændende og flot. Krigerisk prædiker den ikkevold, tolerance og dialog. Men det kan man overse, for det er historiens drama og grandiose iscenesættelse, der sikrer en sandsynlig succes. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...