Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Tomorrowland - A World Beyond | film.guide.dk

Anmeldelse af Tomorrowland - A World Beyond

Forvirret historie om spring i tid og rum, handlingen uoverskuelig og historien fuld af vammelt præk, men filmen rummer flotte digitaliserede scener og en fantasifuld scenografi.

Science fiction

Tomorrowland:

A World Beyond

USA 2015

Instruktion: Brad Bird

To timer og ti min.

Premiere : 21. maj 2015


George Clooney hedder her Frank Walker og har et badekar, der kan futte ovenud af huset og gøre det ud for et rumskib. Men han begynder som en teknikfikseret, nørdet knægt på Verdensudstillingen i New York 1964, hvor han møder en splejset pige med det symbolske navn Athena (Raffey Cassidy).

Der er masser af allusioner til alt muligt i den film, hvor der er mere end nok mellem himmel og jord: så meget avanceret isenkram og så megen digital akrobatik, at man sidder og savner den snurrige humor hos Georg Gearløs og Storm P.

Den mystiske Athena følger også Walker som voksen, da han er gerådet i konflikt med herskerne over det ydre rum og vekslende tidsdimensioner og sendt i eksil. Spørg ikke, hvad der menes med det, for svaret kræver en doktorafhandling.

Film med klamt budskab

Ind i handlingen skubbes også en teenagepige, Casey (Britt Robertson), der er kæk og henrykkes til en anden verden i stil med ”Elysium” (2012). De tre svejses sammen til en slags tre musketerer, der – skønt det ser sort ud – kæmper for den bedre verden og lysere fremtid, som også Disney Studierne går ind for – så meget, at filmen får karakter af budskab, pumpet op med flommet opbyggelighed om forskellen på håb og opgivelse og drømmeres nødvendige sammenhold. Klamt præk, der kan være hentet i det radikale partiprogram.

Æstetisk er det for amatøragtigt; at lange forvrøvlede monologer skal udlægge, hvad det drejer sig om, mens de visuelle effekter roterer i svimlende fart, i bulder og brag, fest og farver og arkitektoniske mareridt, men i tomgang alt sammen. Robotter trimler rundt, Eiffeltårnet spaltes i to som raketrampe for en rumkapsel, der først gnistrer ud i rummet for så at dumpe ned i en sø.

B971984051Z.1_20150521163159_000+G08LD4IL.1-0.jpg

Handlingen lader sig ikke referere meningsfuldt, for der er ikke mening i galskaben, men galskab i meningen, og filmen accelererer til apokalypse i tredje potens. De halsbrækkende begivenheder springer og spjætter fra det ene sted til det næste – enten i himlen eller på jorden, i fortid, nutid og utid. Personerne smides omkring som murbrokker – hulter til bulter.

Men scenografien er naturligvis flot, den elektroniske og digitale teknik fejrer fejende triumfer, men det bliver trættende i længden: Der er for mange repetitioner, og filmen er en halv time for lang.

Sødme og nærvær

De to piger gør det godt, har sødme og nærvær, og George Clooney er som Georg Clooney nu engang er. Men hvad, han gør i den film, er ikke til at sige. Han må have hævet en fornuftig hyre.

Men altså budskabet: Fremtiden er længe om at åbenbares, men omsider sker det i en vision af vindmøller, mens noget nær The Family of Man forsamles i en idyllisk kornmark, så vi forstår, at vindkraft og mellemfolkeligt samvirke – dét er lige sagen.

Anmeldelse af Chappie

05-03-2015: En nørdet historie om robotter i kamp og småforbryderes kidnapning af en af dem – til eget hjælpeløst forbryderisk formål. Læs artikel

Anmeldelse af Hunger Games - Mockingjay, Part 1

18-11-2014: Første del af afslutningen på ”Hunger Games”-serien holder heldigvis det høje niveau. Nu kan afslutningen bare komme an. Læs artikel

Anmeldelse af Abernes planet – revolutionen

16-07-2014: Sciencefiction: Den ottende film i serien om ”Abernes planet” er spændende og flot. Krigerisk prædiker den ikkevold, tolerance og dialog. Men det kan man overse, for det er historiens drama og grandiose iscenesættelse, der sikrer en sandsynlig succes. Læs artikel

Anmeldelse af X-Men - Days of Future Past

21-05-2014: Bryan Singer løfter tegneserie-blockbusteren til et nyt niveau med den seneste, forrygende filmatisering af ”X-Men”. Læs artikel

Anmeldelse af Captain America - The Winter Soldier

26-03-2014: I ekkoet fra ”Captain Americas” muskuløse katastrofebrag gemmer sig en noget tyndbenet historie om spionorganisationen S.H.I.E.L.D.S. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...