Find mere om:
Her er de bedste filmfinaler | film.guide.dk

Her er de bedste filmfinaler

Hvilken slutscene er filmhistoriens bedste? Her er jp.dk's bud på de 10 bedste nogensinde.

Er det Steven Spielbergs ”E.T.”, hvor det nuttede rumvæsen med den lysende pegefinger forlader Jorden i sit rumskib? Eller er det Ridley Scotts ”Thelma & Louise”, hvor de to lovløse ladies trykker speederen i bund på deres Ford Thunderbird og med en støvsky af politibiler i hælene flyver ud over afgrunden i et brag af en slutscene?

Her er jp.dk's bud på de 10 mest uforglemmelige filmfinaler:

10. The Italian Job

Peter Collison, 1969

Den muntre film om en gruppe lynhurtige røvere besidder den ultimative cliff-hanger i sin sidste scene. Sammen med sin farverige røverbande har Michael Caine netop begået et snedigt kup i en bank i Torino. Flugten i bus går som planlagt – lige indtil en ulykke indtræffer, og bussen ender med at hænge faretruende på kanten af en dyb kløft. Caine bevarer dog roen, og hans sidste ord indkapsler scenen perfekt:

”Hang on lads. I’ve got an idea?”

9. SE7EN

David Fincher, 1995

Kevin Spaceys uhyggeligt kreative seriemorder tager de syv dødssynder under en mareridtsagtig behandling. Med udgangspunkt i de syv dødssynder begår han en række horrible mord. Kun Brad Pitt og Morgan Freeman har mulighed for at stoppe den makabre morder, men fanger de ham tidsnok?

Filmens slutscene brænder sig uhyggeligt fast på nethinden. I scenen skildrer Pitt og Spacey dødssynderne ”vrede” og ”misundelse”. Spacey misunder Pitts hjemlige lykke med hustruen. Den farlige misundelse resulterer i, at Spacey halshugger hustruen. Han kommer hendes hoved i en papkasse, som han i filmens slutscene overrækker til en intetanende Pitt. I rendyrket vrede over at stå ansigt til ansigt med sin kones morder henretter Pitt den udspekulerede Spacey på stedet.

8. Abernes Planet

(Planet of the Apes)

Franklin J. Schaffner, 1968

Charles Heston indtager rollen som den viljestærke astronaut George Taylor. I filmens afsluttende scene er en hårdt forslået Taylor endelig sluppet væk fra de brutale gorillaer, som har holdt ham i fangenskab. Han går langs stranden og tror, at han er kommet i sikkerhed. Men pludselig toner en ødelagt fakkel frem i horisonten. Da Taylor kommer tættere på, opdager han til sin rædsel, at det er Frihedsgudinden, han står overfor. Han ser pludselig sandheden i øjnene. For det er ikke en anden planet, han befinder sig på, men derimod en post-apokalyptisk Jord.

”You maniacs,” skriger han.

”You blew it up! Damn you! God damn you all to Hell!”

7. En verden udenfor

(The Shawshank Redemption)

Frank Darabont, 1994

Efter at have været fejlagtigt fængslet, slået og voldtaget lykkes det Andy Dufrense (Tim Robbins) at flygte fra det brutale fængsel. Efter detaljeret at have skildret Dufrenses flugt var instruktøren usikker på, hvorvidt han skulle vise Dufrenses genforening med sin fængselskammerat Red (Morgan Freeman). Han valgte heldigvis at vise genforeningen, men på en forunderligt tvetydig måde.

6. Thelma and Louise

(Thelma & Louise)

Ridley Scott, 1991

Susan Sarandon og Geena Davis har taget flugten tværs over USA i deres Ford Thunderbird. Til sidst bliver de omringet af politiet, men de to lovløse ladies vil ikke opgive friheden. De trykker derfor speederen i bund på deres Ford Thunderbird, og med en støvsky af politibiler i hælene suser de ud over afgrunden i et brag af en slutscene.

5. Den sjette sans

(The Sixth Sense)

M. Night Shyamalan, 1999

Børnepsykologen Malcolm Crowe (Bruce Willis) oplever fremskridt i sit arbejde med en fortvivlet dreng, som påstår, at han kan se døde mennesker. Pludseligt indser Crowe til sin rædsel, at han selv er død, og at kun drengen kan se ham. Det geniale ved filmens slutning er ikke blot det uventede aspekt, men at den kaster et helt nyt lys over filmens handling.

4. E.T.

(E.T.: The Extra-Terrestrial)

Steven Spielberg, 1982

Efter at have grædt ved E.T.’s tragiske død, igen ved E.T,’s genopstandelse, og igen da Elliot (Henry Thomas) med sine venner på magisk vis flyver tværs over nattehimlen, hvad kan da blive det næste? Intet andet end en af filmhistoriens mest hjerteskærende afskedsscener. Sammen med komponisten John Williams spiller Steven Spielberg på hele følelsesregistreret. Og scenen kulminerer, da E.T. løfter sin lysende pegefinger og blidt rører Elliots pande, hvorefter E.T. siger:

”I’ll be right here”.

3. Casablanca

Michael Curtiz, 1942

Med nazisternes stadige fremmarch ligger verdens skæbne i hænderne på Ilsas (Ingrid Bergman) frihedskæmpende mand, . Rick (Humphrey Bogart), og Ilsa, som har indledt en dyb kærlighedsaffære, må vælge mellem at berige dem selv ved at løbe bort sammen - eller berige verden ved at bane vejen for at Ilsa og hendes mand kan flygte ud af Casablanca. På landingsbanen, lige inden flyet skal til at lette, og nazisterne kun er få hundrede meter væk, omfavner Bogart sin elskede for sidste gang. Bogarts portræt af en hård mand, som i et kort øjeblik viser sin sårbarhed ved at åbne sit hjerte, er endnu ikke blevet overgået.

2. Butch Cassidy and the Sundance Kid

George Roy Hill, 1969

Hårdt såret, men stadig med humoren i behold er de frygtløse bankrøvere Butch Cassidy (Paul Newman) og Sundance Kid (Robert Redford) fanget i en lade. Den bolivianske hær har omringet laden, men de to røvere lader sig ikke kue.

”For en stund troede jeg, at vi var i problemer,” griner Butch ironisk.

Kort efter ser Butch og Sundance Kid døden i øjnene ved med oprejst pande at kaste sig ud i en fatal skudduel med deres overlegne modstander. Slutscenen indfanger på farligt fascinerende vis de to røveres heroiske vanvid. En sjælden slutscene, som rammer lige i hjertet.

1. Carrie

Brian De Palma, 1976

Brian De Palmas filmatisering af Stephen Kings gyser "Carrie" er et sandt mesterværk. Til stor rædsel for sine klassekammerater besidder Carrie uhyggelige, telekinetiske kræfter, som hun bruger til at udslette de fleste af sine kammerater med – og sig selv – i en tøjlesløs ildstorm. Sue (Amy Irving), en af de få overlevende, besøger kort tid efter Carries gravsted. Pludselig skyder Carries hånd op af den bløde muld og griber fat i Sue. Sue vågner op og indser, at det blot var et mareridt – men et mareridt, som aldrig ender.

Nyhed: Fik du set de fem bedste film i 2010?

28-12-2010: Fem film fik i år Jyllands-Postens anmeldere til at hente seks stjerner frem fra skuffen. Læs artikel

Nyhed: von Trier vandt - men hvor var han?

21-03-2010: Lars von Triers "Antichrist" blev den største prissluger ved en Bodilfest, hvor prisvinderne blev væk. Læs artikel

Nyhed: Johnny Depp besejrer Avatar

10-03-2010: ”Alice i Eventyrland” slår flere rekorder og vælter verdens største kassesucces af tronen. Læs artikel

Nyhed: Dagen derpå: Hollywood undrer sig

09-03-2010: Hvordan "The Hurt Locker" i den grad kunne feje "Avatar" af banen, det er genstand for mange teorier. Læs artikel

Nyhed: Eastwood kåret til årets filmstjerne

27-01-2010: Clint Eastwood væltede kollega af tronen, da USA hædrede deres favorit filmstjerner. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...