Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af A Hard Day’s Night | film.guide.dk

Yeah, Yeah, Yeah!

Den nu 50 år gamle Beatles-film er stadig en herlig, forfriskende oplevelse, det seneste halve århundredes mest medrivende musical.

Musical
A Hard Day’s Night

England 1964

Instruktion: Richard Lester

1 time og 27 minutter

Premiere i dag i Imperial og Nordisk Films biografer i Odense og Aarhus.


Den holder endnu, Beatles-filmen fra 1964, så frisk, livlig, sprælsk, mættet med skøre indfald og snurrig komik. Og så med de dengang så vitale sange, der forløste en hel generations eksplosive livsfølelse i hujende ekstase: Yeah, yeah, yeah!

»Til Elvis came everything let me cold, (før Elvis lod alt mig kold),« sagde John Lennon, og han og resten af The Beatles praktiserede samme aggressive energiudladning, kun uden de åbenlyst seksuelle attituder hos idolet, men i en næsten vulkansk genopdagelse af melodiens elementære kraft og rytmiske forførelse.

Mærkeligt at tænke på, at det henrykt euforisk skrålende publikum af teenagere dengang – i filmen mest piger – i dag er satte borgere i midten eller slutningen af tresserne. Men med repremieren på ”A Hard Day’s Night”, får de alle tiders chance for at generobre deres ungdoms livsmod: Yeah, Yeah, Yeah!

Bedstefar med slag i

Handlingen er episodisk og løs i fugerne og består mest af gags og groteske indfald: Således placeringen af Pauls bedstefar midt imellem de fire pæne drenge.

Og de var virkelig pæne: Slips og vest, velsoignerede, charmerende knægte ude på sjov! Vidt forskellige fra senere bands ekstravagante, halvdæmoniske stil.

Bedstefar spilles af Wilfrid Brambell, der er filmens scoop, en halsstarrig, anarkistisk, gammel knark, tør som en afbarket pind.

Men handlingen er ikke det vigtigste, det er komikken, slagfærdigheden, improvisationen i de enkelte scener, og det er frem for alt sangene, og de er der – så godt som alle sammen:

”I Should Have Known Better”, ”I Wanna Be Your Man”, ”All My Loving, Tell Me Why”, og det er den rene fryd, der frister til at istemme Yeah, Yeah, Yeah!

Nyhed: Monty Python bliver genforenet

07-07-2009: De skøre stjerner fra Monty Python bliver genforenet for første gang i mere end 10 år for at markere deres 40 års jubilæum. Læs artikel

Anmeldelse: Mamma Mia!

10-07-2008: Filmatiseringen af den Broadway-sejrende ABBA-musical ”Mamma Mia!” er let, lykkelig og en lille smule karikeret. Læs artikel

Anmeldelse af F for får – filmen

26-03-2015: At lave en lang film over et udpræget kortfilmunivers synes næsten umuligt, men det lykkes med Frode Får. Læs artikel

Anmeldelse af The Second Best Exotic Marigold Hotel

18-03-2015: Trods et fint hold af skuespillere lever historie nummer to om det eksotiske Marigold Hotel ikke op til forgængeren. Læs artikel

Anmeldelse af Love, Rosie

30-10-2014: Ingen risikerer at blive rørt af Christian Ditters sukkersøde, fortænkte romance ”Love, Rosie”. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...