Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Mamma Mia! | film.guide.dk

Mamma Mia!

Filmatiseringen af den Broadway-sejrende ABBA-musical ”Mamma Mia!” er let, lykkelig og en lille smule karikeret.

England/USA, 2008

Instruktion: Phyllida Lloyd

1 time 48 min.

Premiere i dag i biografer landet over.


Den græske teatertradition har fostret mange genrer. Men mellem tragedier og komedier blev der næppe lavet mange musicals.

Ikke desto mindre er der elementer af både tragik, komik, kor, fortæller og sirener i teaterinstruktør Phyllida Lloyds spillefilmsdebut, filmmusicalversionen af ”Mamma Mia!”, der i sin sceneudgave er blevet set af et helt uhyrligt stort antal publikummer, og som garanteret heller ikke vil skuffe på det store lærred.

At omskabe ”Mamma Mia!” til film er en fuldstændig oplagt idé. Med et drømmehold, der inkluderer Meryl Streep, Pierce Brosnan og Colin Firth og ABBA's ørehængere som en følelsesbombe af et soundtrack kan man let camouflere den forholdsvis spinkle historie om den 20-årige Sophie, der inviterer sin mors tre tidligere elskere til sit bryllup på en idyllisk græsk ø for at få afgjort hvem af dem, der er hendes far.

Genialt sammensat
Sophie, der i øvrigt spilles glimrende af unge Amanda Seyfried, fungerer primært som dynamo for sin ildsjæl af en mor, Donna, der har opfostret sin datter på egen hånd.

Heller ikke hun ved med sikkerhed, hvem faderen er, og har været fast besluttet på ikke at forholde sig til det, indtil både Sam (Brosnan), Harry Head-Banger (Firth) og eventyreren Bill (Stellan Skarsgård) har indlogeret sig i hendes gamle gedehus - og så er der dømt galehus.

Den trio er fuldstændig genialt sammensat. Med både Bond og Mr. Darcy er der ikke mange kvinder, der kan sige sig fri for at blive hvirvlet ind i romancen, og Skarsgårds globetrotter fuldender trekløveret perfekt.

Samme kemi finder man mellem Streep og hendes tidligere back up-piger Rosie (Julie Waters) og Tanya (Christine Baranski) fra bandet ”Donna and the Dynamos”, der i øvrigt optræder for fuld skrue både i og efter filmen, så skamme sig må den, der forlader salen, før rulleteksterne er forbi! Desværre lægger filmen slet ikke så godt ud, som den slutter. Faktisk er de første 20 minutter næsten pinlige. Numrene er svært ferske og ligner en bleg omgang af den Bollywood, som ellers synes at være en af inspirationerne til filmens farverige univers, og som en anke mod hele filmen kan det fastholdes, at alle danserutiner i den grad er mangelfulde.

Sange som ”Money, Money, Money!” og ”Chiquitita" leveres kedeligt og klichéfyldt, men det hele skifter efter de tre fædre, der mere eller mindre kønt synger “Our Last Summer”. Herefter eksploderer det hele (dog stadig ikke koreografien) i et festfyrværkeri af alt, hvad et filmmusicalhjerte kan begære.

Det er ikke god smag, men det er ekstremt underholdende. Er man til pop, pep og pastiche er ”Mamma Mia!” sommerens stensikre hit.


Anmeldelse af Into The Woods

26-03-2015: En musical bygget over seks-syv folkeeventyr, Grimms især – men filmen bliver til et rodsammen, der vil mere, end den kan. Skuespillerne klarer det flot, især Meryl Streep som den onde ånd. Læs artikel

Anmeldelse: Jernladyen

23-02-2012: Filmdrama: ”Jernladyen” om Margaret Thatcher er et medrivende epos om en ung, viljestærk, begavet piges vej til tinderne og om hendes nedtur og sluttelige forfald og ensomhed. Læs artikel

Anmeldelse: Submarine

08-09-2011: ”Submarine” kan blive en coming-of-age-filmklassiker. Læs artikel

Anmeldelse: Remember Me

08-04-2010: Twillight-stjernen Robert Pattinson har svært ved at bære vægten fra en hel spillefilm på sine skuldre. Læs artikel

Anmeldelse: Det' Indviklet

21-01-2010: Komedie med Meryl Streep, Alec Baldwin og Steve Martin mangler bid. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...