Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Mod naturen | film.guide.dk

Anmeldelse af Mod naturen

Nordmanden Ole Giæver har skrevet, instrueret og spiller hovedrollen i en lun film om en mand i krise. Han løber rundt i fjeldet med bar røv og blotlægger bogstaveligt talt et moderne menneskes banale udfordringer.

Drama/komedie
Mod naturen

Norge, 2014

Instruktion: Ole Giæver, Marte Vold

1 time og 20 minutter

Premiere i 10 danske biografer


Martin tager en weekend på fjeldet for at komme væk fra hverdagens trummerum med 8-16-job, kone og barn. I naturen kan han måske klare sine tanker, løbe frustrationerne af sig og finde en ny vej i livet, som føles som kviksand for manden midt i 30’erne.

B971933424Z.1_20150325191033_000+G2MK53AK.1-0.jpg

Dette beskriver Ole Giæver, der både har instrueret og skrevet filmen om Martin, som han også selv lægger krop til, med varme, humor og et fint blik for det patetiske i projektet.

En underforstået dagbog

Martin er en gennemsnitlig mand, der gør sig gennemsnitlige tanker om sit gennemsnitlige liv, og der lurer en fare for, at filmen bliver lige så banal som sin karakter. Det sker ikke, selv om Giæver ikke har det samme fyldige format som sin landsmand Erlend Loe eller amerikaneren Alexander Payne, der begge har givet os lune, mandemelankolske værker.

I en voice over føres vi ind i Martins tankerækker, en stream of consciousness, der akkompagneres af smukke billeder af den norske natur. Ligesom dagbogen mellem linjerne afslører mere om sin afsender, end han eller hun er klar over, skaber Martins strøtanker også vores billede af et helt menneske.

Det er enkelt og smart lavet, der er ikke de store udsving i plot eller stil, det er loyalt over for sin hovedperson.

B971933424Z.1_20150325191033_000+G2MK53AM.1-0.jpg

Mandekønnet tages seriøst

Også svenskeren Ruben Östlunds ”Force Majeure” havde manden i midten som kriseramt velfærdsskandinav, og selv om film generelt og historisk set oftest har manden i midten, er der en fin tendens til at tage mandekønnet mere alvorligt som køn netop nu.

”Mod naturen” sætter ikke nye markante spor i landskabet, men den er en tur i biografmørket værd.

Byd hverdagens tabuiserede fantasier velkommen

Anmeldelse: Hjem til jul

18-11-2011: En sød før-julegave fra nordmanden Bent Hamer. Læs artikel

Anmeldelse af Kys mig, for fanden

07-05-2015: Den 17-årige Tale er forelsket i teatret. Men skuespilleriet får en rival, da en dreng træder op på scenen til hende. Læs artikel

Anmeldelse af Kraftidioten

03-07-2014: Gangsterkomedie: Underfundig norsk gangsterkrimi med Stellan Skarsgård i hovedrollen og den formidable Bruno Ganz som mafiaboss. Men hvem er mon kraftidioten? Læs artikel

Anmeldelse af The Double

05-06-2014: ”Dobbeltgængeren” af Dostojevskij ligger til grund for dette indtagende eksistensforvridende komediedrama med Jesse Eisenberg i to roller. Læs artikel

Anmeldelse af Reality

13-06-2013: Vores tørst efter berømmelsens hurtige fix skildres med humor og finesse i italiensk komedie. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...