Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
The Men Who Stare at Goats | film.guide.dk

The Men Who Stare at Goats

Jedi-kriger eller tankespion. USA har faktisk forsøgt sig med alternativ krigsførelses-strategi, der skulle forstyrre fjendens mentale radar. Absurd historie i halvkedelig film.

Komedie

The Men Who Stare at Goats

USA, 2009

Instruktion: Grant Heslov

1 time 34 min.

Premiere i dag i 11 biografer landet over

Vi ved godt, at virkeligheden ofte overgår fantasien. Alligevel bliver man gang på gang overrasket over, hvor bindegal og uforudsigelig verden kan være. For eksempel, når man ser filmen ”The Men Who Stare at Goats”.

Den er baseret på virkelige hændelser af en sådan karakter, at selv den livligste manuskriptforfatter-fantasi ikke ville kunne have fostret historien. Til gengæld har en manuskriptforfatter, i dette tilfælde Peter Straughan, ikke formået at omsætte den til det vanvidsværk, den kunne være blevet. På trods af historiens åbenlyse absurde potentiale er filmen blevet en flad historie med alt for få lyspunkter.

Der er ellers nok at grine af. Journalisten Bob Wilton (Ewan McGregor) tager til Irak for at bevise sit mandsmod over for sin utro kone, og der møder han Lyn Cassady (George Clooney), der viser sig, at have en helt unik historie at fortælle.

Mandsmod i Irak

Cassady har nemlig tidligere været indrulleret i den eksperimenterende militærenhed New Earth Army, der uddannede udvalgte soldater i at benytte deres mentale og metafysiske kræfter til at besejre fjenden. Blandt andet skulle de kunne dræbe en ged ved blot at kigge intenst på den og tænke den død. Eller lære at gå gennem vægge, forudsige fremtiden og læse tanker.

Det er denne del af historien, der er sand, tro det eller ej. Og det er selvfølgelig denne del af fortællingen, der er mest overraskende og morsom. Både det amerikanske militær og CIA har fra 1960'erne indtil 1980'erne eksperimenteret med groteske tiltag som angrebs-bier og underbevidste lyde.

Lang stjerneparade

I filmen bliver denne alternative uddannelse ledet af Bill Django (Jeff Bridges), der (sammen med Cassady) får en rival i Larry Cooper (Kevin Spacey), og det er ham, der skaber de problemer, som journalisten i Irak bliver rodet ud i. Mere er ikke nødvendigt at fortælle.

Rollelisten er en lang stjerneparade, og det er ikke hos dem, der fejles. Især Spacey er overlegent hjemmevant på lærredet på trods af, at han mest har gjort det i teater de seneste mange år. Et kærkomment gensyn med ham og med Jeff Bridges i en udflippet rolle, som han nu gør bedst.

Clooney underspiller sin charme og er skæv À la ”O Brother Where Art Thou”, og man kunne godt ønske sig, at der havde været en Coen-bror eller to inde over filmen. De havde nok turdet fokusere mere på det deliriske og groteske og droppet journalistens karakter, der tager publikum i hånden i stedet for at slippe os fri og lade os udleve vanviddet med de skøre karakterer.

Det havde været originalt. Men desværre er det noget, man blot må tænke sig til.Anmeldelse: The Descendants

16-02-2012: Alexander Payne har lavet endnu en morsom film om mande-melankoli. George Clooney har allerede modtaget en Golden Globe og en Oscar-nominering for sin hovedrolle i ”The Descendants”. Læs artikel

Anmeldelse: Up in the Air

28-01-2010: Tidens glatte ansigt og individualismens jagt på ”mig og mit personlige mål” får sig et hak i tuden i endnu en vellykket komedie fra Juno-instruktøren Jason Reitman. Læs artikel

Anmeldelse: Burn After Reading

09-10-2008: Sort screwball-komedie fra amerikansk films mestre, brødrene Coen. Læs artikel

Anmeldelse af Bernie

06-09-2012: Usædvanligt veloplagt og formeksperimenterende tragikomik fra Richard Linklater. Læs artikel

Anmeldelse: Jackass 3D

02-12-2010: Sadomasochistiske stunts i 3D giver kvalme, men også grin, selvom underholdningsværdien er stærkt dubiøs. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...