Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Rare Exports | film.guide.dk

Rare Exports

Finsk anti-julefilm er svimlende grotesk og underholdende.

Rare Exports

Finland, 2010

Instruktion: Jalmari Helander

1 time 23 min.

Premiere i dag i Vester Vov Vov, København, og Kosmorama Haderslev

Hvis man stadig har en lille rest af stædig barnetro tilbage og ikke vil have ødelagt forestillingen om en jovial, ho-ho hyggelig julemand, der kommer med gaver til artige børn (og voksne) i den søde juletid, så skal man ikke se ”Rare Exports”.

Den punkterer nemlig omhyggeligt myten om den glade glædes- og gavebringer.

Det er ikke ukendt, at mange finner, og nok især dem, der arbejder i turistbureauerne, hårdnakket hævder, at Julefar er fra Lapland, men kender man kun versionen, der serveres i den Disney-lignende forlystelsespark Santa Park ved bjerget Korvatunturi ved Polarcirklen, vil man få sig en forskrækkelse, når man ser ”Rare Exports”.

Rablende drama


Og det bør man absolut gøre. Filmen er et rablende gyser-komediedrama, der fortæller historien om drengen Pietari, der opdager, at julemanden ikke er helt så god ved rensdyr og børn, som vi alle er blevet opdraget til at tro.

Coca Cola-Santa er et fupnummer, bliver der sagt, og skal man tro instruktøren Jalmari Helander, så er der noget om snakken. Pietari, hans far og hans to kammerater bliver viklet ind i en forrykt jagt på de eller dem, der slår rener ihjel og truer de små familier i det frostramte samfund på både økonomi og sikkerhed.

Og hvem er den nøgne mand med de ondskabsfulde øjne, som hovedpersonerne fanger i en ulvefælde på gårdspladsen?

Fra to kortfilm


Med en enormt virksom lydside og et farve-fladt billedunivers sørges der for en underliggende uhyggestemning, mens Onni Tommila og Jorma Tommila som sønnen og faderen sikrer et henholdsvist elskeligt og intenst holdepunkt.

Filmen er baseret på to kortfilm, ”Rare Exports Inc” (2003) og ”Rare Exports Inc - Safety Instructions” (2005), der kan ses på YouTube, hvis man vil have en forsmag på, hvilken gakket humor og brutal energi man kan vente sig.

Især den første er en afsindigt morsom lille perle. Spillefilmen er i al sin iver på at være både det ene, det andet og det helt femte en smule mere uslebet, men er man til uforudsigelige, absurde vintergækkerier, så skal man skynde at indløse billet til ”Rare Exports”. Det er årets (anti)julefilm.

Anmeldelse af The Voices

30-04-2015: Skuespillerne har ikke meget at byde på, handlingen heller ikke. Den ender i fjolleri. Læs artikel

Anmeldelse af The Secret Life of Walter Mitty

25-12-2013: Ben Stiller instruerer sig fint ud af historien om den beskedne drømmer Walter Mitty. Læs artikel

Anmeldelse af This Is the End

17-10-2013: Komedie/katastrofefilm: Kendte komikere gør katastrofen hulkende morsom. Læs artikel

Anmeldelse af Ted

06-09-2012: En seksårig dreng ønsker, at hans bamse kan tale. Pludselig kan den, og de to indgår et i længden problematisk venskab. Læs artikel

Anmeldelse af The Watch

23-08-2012: Et blodigt mord uden nogen ordinær gerningsmand, men med rumvæsner, der bekæmpes af Ben Stillers private vagtværn. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...