Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
The Descendants | film.guide.dk

The Descendants

Alexander Payne har lavet endnu en morsom film om mande-melankoli. George Clooney har allerede modtaget en Golden Globe og en Oscar-nominering for sin hovedrolle i ”The Descendants”.

The Descendants

USA, 2011

Instruktion: Alexander Payne

1 time 55 min.

Premiere i dag i biografer landet over

»Paradis -rend mig i røven.« Det er Matt Kings svar, når hans venner bekendtgør, at det Hawaii, som han og hans familie bor på, må være noget nær et guddommeligt Eden. For det er 15 år siden, Matt har stået på et surfbræt. Han behøver ikke dagligt at dække sig i solcreme, for han tilbringer det meste af sin tid inden døre på sit advokatkontor.

Og så skinner solen faktisk heller ikke så meget på Hawaii, hvis man skal tro Alexander Paynes film ”The Descendants”.

Kedelig arbejdsmus


Matt King (George Clooney) er en lidt kedelig arbejdsmus, der ikke ser sin familie meget. Da hans kone er ude for en bådulykke og ender på hospitalet i koma, tvinges han til at hengive sig til familielivet, og han opdager, at han hverken rigtigt kender sine to døtre på henholdsvis 10 og 17 år eller sågar sin kone.

Hun har nemlig haft en affære, uden at Matt har haft den mindste mistanke om det. Samtidig skal Matt beslutte sig for, om han vil frasælge et stort stykke arvet land, som han og hans mange fætre og kusiner ejer i fællesskab, men som Matt er administrator af.

Alexander Payne har særligt gjort sig bemærket med film om midaldrende mænd i krise, såsom road-komedien ”Rundt om Schmidt”(2002) og den berusende vincharmer ”Sideways” (2004). ”The Descendants” lægger sig fint i halen på de to foregående film. De er alle morsomme mandemelankolier.

Et anderledes Hawaii


Det triste og forstemmende går nemlig altid hånd i hånd med det håbefulde og muntre, og netop den blanding gør Paynes film til lystige livslektioner, som man ikke må snyde sig selv for.

Titlen ”The Descendants” betyder efterkommere på dansk. Det er betegnende for Matts måde at tackle sin eksistentielle opvågning på, for den hægter sig fast til opdagelsen af, at nok fødes og dør man alene, men indimellem er man formet og forbundet af historien, slægten og landet, som man lever i.

Det illustrerer Alexander Payne ved at vise Hawaii frem på en måde, der bryder med turistbrochurernes glansbilleder af et solbeskinnet paradis og ved at fokusere på gamle familiebilleder af hele den lange slægt, som Matt nedstammer fra. Det er typisk for den lavmælte symbolik, der smykker filmen, og det holistiske livssyn får dermed mere et poetisk end et prædikende format.

Det er delikat og besnærende formidlet af Payne.

Fik en Golden Globe


George Clooney har allerede modtaget en Golden Globe og en Oscar-nominering for rollen som Matt, der hjemmevant rejser rundt på de mange øer, der udgør Hawaii, men som alt for længe har været turist på den ø, som hans egen familie er. Og prisen og nomineringen er fuldt fortjent.

Clooney injicerer sin karakter med lige dele tilbageholdt værdighed og håbløs vatnisse. Men det er ikke hans fortjeneste alene, at ”The Descendants” bliver sådan en varm og elskelig film.

Uden Payne, uden Shailene Woodley som teenagedatteren Alexandra, uden Judy Greer, Nick Krause, Robert Foster, og - meget overraskende - Matthew Lillard (kendt for ”Scream” og Scoobidoo-filmene), som leverer en prægnant præstation, var ”The Descendants” ikke blevet sådan en sjælfuld oplevelse.

Her mærkes det holistiske udspring. Det er helheden frem for enkeltdelene, der betyder noget i dette blide, humoristiske drama om det og dem, der kan agere støddæmpere i sorgen.


Blå bog

George Clooney

  • Amerikansk skuespiller, instruktør, producer og manuskriptforfatter.
  • Født den 6. maj 1961.
  • Skuespildebut på tv i 1978.
  • Gennembrud i tv-serien ”ER”, der blev vist 1994-1999.
  • Vigtige filmroller i bl.a. ”Batman & Robin (1997) og Out Of Sight” (1998).
  • Det store filmgennembrud kom i succesfilmen ”Ocean's Eleven” (2001).
  • Året efter fik han sin instruktørdebut og har siden bl.a. instrueret ”Good Night, And Good Luck” (2005) og ”The Ides Of March” (2011).
  • Clooney opnåede en Oscar for sin birolle i Mellemøsten-thrilleren ”Syriana” (2005).
  • Han har fået i alt tre Golden Globes, senest for hovedrollen i den aktuelle film ”The Descendants”.
  • George Clooney injicerer sin karakter med lige dele tilbageholdt værdighed og håbløs vatnisse.

Anmeldelse: Up in the Air

28-01-2010: Tidens glatte ansigt og individualismens jagt på ”mig og mit personlige mål” får sig et hak i tuden i endnu en vellykket komedie fra Juno-instruktøren Jason Reitman. Læs artikel

Anmeldelse: The Men Who Stare at Goats

06-01-2010: Jedi-kriger eller tankespion. USA har faktisk forsøgt sig med alternativ krigsførelses-strategi, der skulle forstyrre fjendens mentale radar. Absurd historie i halvkedelig film. Læs artikel

Anmeldelse: Burn After Reading

09-10-2008: Sort screwball-komedie fra amerikansk films mestre, brødrene Coen. Læs artikel

Anmeldelse af Bad Neighbours

17-07-2014: Intet undslipper skabelonen i ny amerikansk drengerøvskomedie, men kemien mellem Rogen og Efron er overraskende god. Læs artikel

Anmeldelse af Nebraska

13-02-2014: ”Nebraska” er et lille stykke ærke-americana, der både rører, underholder og betager. Mesterligt er kun et fattigt ord. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...