Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Vådområder | film.guide.dk

Fugt i fundamentet

Sekretkomedie, baseret på tysk bestsellerskandaleroman, stikker dybere end blot ned i trussen.

Komediedrama
Vådområder

Tyskland, 2013

Instruktion: David Wnendt

1 time og 49 minutter

Premiere i 8 danske biografer.


Vær beredt på at se menstruationsblod, udflåd, spyt, lort og pis i lange kaskader i tyske David Wnendts filmatisering af tv-værten Charlotte Roches selvbiografiske roman ”Feuchtgebiete” fra 2008. Romanen, der blev en bestseller både nationalt og internationalt, vakte naturligvis noget furore på grund af sit ublufærdige forhold til kvindekroppens mere fugtige dele. Nogle betragtede bogen som porno, mens andre anså den som en provokation for provokationens skyld. Og så var der dem, der kunne se et nyfeministisk potentiale i den udfordrende bog – om en pige, der forsøger at generobre sin egen krop fra mændene, fra kulturen omkring hende.

Wnendts film ankommer altså med en historie og nogle forventninger. Der bliver ikke lagt fingre imellem, men gerne op og rundt, når hovedpersonen udforsker sin analkløe (der skyldes hæmorider), tisaflejringerne på et offentligt toilets sæde (som hun kører sit blottede skridt henover), eller når hun og veninden bliver blodsøstre ved at bytte brugte tamponer og male hinanden i ansigtet med overskudsblodet.

Mere end et budskab

I filmen er man ikke som i bogen overladt til sin mere eller mindre udviklede og detaljecensurerende fantasi. Det kommer uundgåeligt til at holde en del væk fra biografen, men samtidig er denne film et vigtigt modsvar til den vaginavæmmelse, som samfundet lider af.

Da den såkaldte Kussomat blev stillet op i 2011, var reaktionerne voldsomme. Ødelæggende for seksualiteten, blev der råbt. Fotoboksen var sådan indrettet, at alle de kvinder, der ville, kunne tage et billede af deres kusse, heraf navnet, og samlingen af billeder havde til formål at vise, hvor forskelligt kvinder er indrettet. Hvis det blotte syn af kvinders kønsorganer kan få folk til at kvæles i kvalme eller til at se det som begærskastration, har en film som ”Vådområder” hurtigt fået sin berettigelse. Men en film, der alene er ude på at sælge et budskab, hvor sympatisk det end kan være, er aldrig interessant. Heldigvis er ”Vådområder” ikke sådan én.

B97623803Z.1_20140409202303_000+GBLBUAS5.1-0.jpg

Det er en fin, men grænseoverskridende fortælling om en sekretfetichist, den 18-årige Helen Memel, en selvsikker, antiautoritær og ekshibitionistisk ung kvinde, der har et ubearbejdet barndomstraume i bagagen og et par skilsmisseforældre på følelsesmæssigt efterslæb.

Da Helen kommer galt af sted under en intimbarbering, en såkaldt røvbarbering, bliver hun indlagt på hospitalet, og i et naivt forsøg på at bringe sine forældre sammen igen sætter hun dem hver især stævne på samme tid. Det synes at være et dødfødt projekt, men måske går kærligheden alligevel stuegang hos Helen.

David Wnendt, der også instruerede den hårdført fascinerende ”Kriger” (2011) om en nazipiges flossede tilværelse, har en forbilledlig evne til at portrættere unge kvinders indre og ydre udfordringer.

Denne gang er det lykkedes knap så elegant, mest fordi stilen, der inkluderer voiceover, drømmesekvenser og springende flashbacks, ikke er så sikkert dirigeret, som man kunne forvente. Men instruktøren lykkedes alligevel med at skabe en film, der stikker dybere end blot ned i trussen.

Anmeldelse af Kriger

01-05-2013: Potent og dristig skildring af en tysk ungdom, der mere end flirter med nynazismen, er ikke for sarte sjæle. Læs artikel

Anmeldelse af Hope Springs

15-11-2012: Meryl Streep og Tommy Lee Jones er forrygende som rustne ægtefæller, der forsøger at pudse kærligheden af. Læs artikel

Anmeldelse: Hjem til jul

18-11-2011: En sød før-julegave fra nordmanden Bent Hamer. Læs artikel

Anmeldelse: The Last Station

15-04-2010: Historien om Tolstojs stormfulde splittelse mellem sine idealer og sin hustru er blevet en forrygende film. De fire centrale hovedroller er fænomenalt spillet. Læs artikel

Anmeldelse af Kys mig, for fanden

07-05-2015: Den 17-årige Tale er forelsket i teatret. Men skuespilleriet får en rival, da en dreng træder op på scenen til hende. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...