Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af En to tresomt | film.guide.dk

Anmeldelse af En to tresomt

Dramakomedie: Improvisationseksperiment er ikke uden interessante takter, men den billige produktion og søgende form virker som en øvelse. Trekantstemaet og nøgne unge på plakaten skal dog nok få hevet nogle i biografen.

En to tresomt

Danmark, 2014

Instruktion: Claus Bjerre

1 time og 25 minutter

Premiere i 46 danske biografer


Det mest bemærkelsesværdige ved ”En to tresomt” er instruktøren Claus Bjerre. Eller rettere det genrespring, som han her foretager.

For Bjerre er mest kendt for at have instrueret den seneste re-boot af ”Far til fire”-filmene; seks film i serien er det blevet til for den tidligere leder af instruktøruddannelsen på Den Danske Filmskole.

Fra de træge og ofte trættende familiefilm har han skiftet spor til den mere eksperimenterende parforholdsfilm, der nok har noget lun humorhygge over sig, men som i sit grundvæsen ligger milevidt fra Lille-Per-fjollerierne, der strutter af konstruerede underholdningsintentioner.

Siff og Lucas er kærester og er lige flyttet sammen i en lejlighed på Nørrebro. Der males og indrettes, da Siffs barndomsveninde Maria dukker op med en kuffert under armen. Hun har ikke noget sted at bo, efter at hun er gået fra en kæreste.

Inden længe er hun installeret på sofaen til Lucas’ slet skjulte irritation. Lucas, der læser til lærer, er glad for det trygge samliv med Siff, der læser til sexolog. Siff er en både omsorgsfuld, snusfornuftig og næsten påtaget rummelig type. Hun er en afdæmpet udgave af Sofie Gråbøls psykologistuderende Mulle i Susanne Biers ”Den eneste ene”, nogle gange faretruende tæt på det karikerede. Forholdet til Maria er nærmest moderligt.

Luder og Madonna

Maria er hendes modsætning. Udfarende, kropslig ublufærdig, flirtende. En ung kvinde, der er styret mere af sine lyster og sit begær end af sin rationalitet.

Skuespillerinden beskriver selv sin karakter som en typisk ung kvinde, der har påtaget sig en maskulin seksualitet. En, der går i byen, drikker sig fuld og nedlægger handyr. En, der tager, hvad hun vil have.

Det gør hun også, da hun får lyst til Lucas. Mens Siff er på studieweekend, ender Maria og Lucas i kanen sammen. Senere kan de to ikke holde fingrene fra hinanden, og det opdager Siff, der dog ikke kan vælge enten den ene eller den anden fra. I stedet begynder de tre et deleforhold.

En uge knalder Lucas med Maria, den anden med Siff, og så har han to kærester hele tiden.

Den polyamorøse mand har egentlig ikke meget at skulle have sagt – i forholdet såvel som i filmen. Han virker som lidt af en vatpik – noget, han dog ikke kan være i sengen, hvor der stilles krav til hans hyppige præstationer. Så meget, at han argumenterer for en hviledag i sexkalenderen.

”En to tresomt” er billig produktion, lavet med et minimalt filmhold, filmet næsten udelukkende i en lejlighed på Nørrebro, og så er den improviseret frem i kreativt samarbejde mellem instruktøren og de tre skuespillere, der også i virkeligheden hedder Siff, Maria og Lucas.

De er ikke professionelle skuespillere, selvom de har noget dramaundervisning bag sig, og hvor meget man end ønsker, at de kommer til at udvikle sig indenfor faget og får lov til at lege meget mere på de skrå brædder eller på lærredet, så er det altså (for) tydeligt, at de alle tre endnu er uslebne talenter.

Begrænset nytænkning

Filmen er sympatisk, dejligt legende og afsøgende, men det kan godt undre, at den kommer ud i så mange kopier, for den minder helt ærligt allermest om en filmværkstedsfilm og ikke en produktion lavet af professionelle.

Der er film fra New Danish Screen (talentudviklingsordning på DFI), der er langt mere veludviklede og organisk udført end denne, men som ikke når biograflærredet i almindelig distribution.

Det skyldes oftest længden, der ikke når op på de omkring 75 minutter, som man gerne skal for at få spillefilmsstempel. Alligevel er der ganske ofte mere kreativ nytænkning i disse film, end der er i ”En to tresomt” med sine 85 minutter.

Alligevel bliver det til en-to-tre stjerner til filmen, fordi der tør at leges med alternative produktionsforhold i en tid, hvor branchen er stærkt presset af økonomisk knaphed.

Dette er en Premium-artikel, der normalt kræver abonnement. Se det løbende udvalg af kvalitetsjournalistik på Premiumforsiden. Den første måned som Premium-abonnent er gratis, og der er ingen binding.

Læs anmeldelser af ugens øvrige premierefilm her:

På jagt efter Beatles Canadisk udkantsuhyggeOpdateret Morten KorchYeah, Yeah, Yeah!Idealisme ude i skovenFilm om små væsener i æsker er alt andet end firkantet

Anmeldelse af Lang historie kort

06-05-2015: May el-Toukhys spillefilmdebut vidner om, at et nyt begavet talent er sprunget ud i fuldt flor i dansk film. Læs artikel

Anmeldelse af Den skaldede frisør

06-09-2012: "Den skaldede frisør" blander det sure med det søde og trækker tårer frem. Læs artikel

Anmeldelse af Mennesker bliver spist

25-02-2015: Erik Clausens karakter bliver kuk-kuk af demens, men kærligheden består. Det er ret rørende. Men man må sluge, at hans filmsprog er irret til. Læs artikel

Anmeldelse af Enough Said

26-06-2014: Ualmindeligt velskrevet romantisk komedie har James Gandolfini i en af hans allersidste roller. Det er dog Julia Louis-Dreyfus, der for alvor gør indtryk. Læs artikel

Anmeldelse: Noget i luften

09-11-2011: Person-instruktionen i ny letbenet dansk komdie er helt til rotterne. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...