Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Det som ingen ved | film.guide.dk

Det som ingen ved

Forbrydelser i det skjulte og det tiltagende overvågningssamfund flettes sammen i en underholdende gyser.

Det Som Ingen Ved

Danmark, 2008

Instruktion: Søren Kragh-Jacobsen

1 time 39 min.

Premiere i dag i biografer landet over


Thomas spilles af Anders W. Berthelsen, som vi kender ham, og han er altid et godt bekendtskab. Thomas er lettere sorgløs, lettere drikfældig gøgler for børn i skoler. Han har en sød datter på 14 (Sarah Juel Werner) og er på vej ud af ægteskabet med hende mor (Marie Louise Wille).

Han har også selv en mor, Ghita Nørby - med vanligt eftertryk - og en far, der var søofficer og ansat i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Han er død i filmens nutid, men snakker med fra de dødes rige og spilles i de scener af Lars Mikkelsen.

Thomas har også en søster, som siger, hun vil tale med ham, men ikke nu. I morgen. Men i morgen bliver aldrig til noget, for i morgen er hun død, myrdet viser det sig.

Snavs i fortiden
Thomas kommer under vejr med, at hun har fundet noget snavs i deres fars fortid, hvor han var kollega med chefen for FE, der nu skal slås sammen med PET. Chefen spilles af Henning Jensen med al den kyniske kulde, han kan opbyde, og den er som tøris: Den giver forfrysninger, og man brænder sig.

Thomas er en naiv sjæl, der allierer sig skæbnesvangert med søsterens smukke, lesbiske veninde og buser lige ind i løvens gab, der smækker i og bider, så det gør ondt.

Handlingen fletter to temaer sammen: Dels de forbrydelser, som Thomas' far er medskyldig i, og som søges skjult, dels den truende udvikling fra civil- til overvågningssamfund. Thomas kan ikke røre sig ud af flækken, uden at han filmes og overvåges, og bisserne fra FE/PET er hele tiden et skridt foran ham og lægger fælder, indtil han spræller hjælpeløst i nettet berøvet både sin far, mor, søster og hendes veninde, men dog med konen og datteren i behold.

Hemmelige loger
Det er frem for alt en underholdende gyser, som Søren Kragh-Jacobsen har konstrueret denne gang - efter ”Skagerrak” (2003), der havde sine smukke øjeblikke, men var lovlig løs i fugerne. Dog forekommer samfundskritikken mig lovlig paranoid og en anelse fodslæbende.

Hvor farlige er egentligt hemmelige loger som filmens ”Tyrfing”? Er der mon grund til bekymring, når FE afslørede sig som dilettantiske fjolser, da de hyrede Frank Grevil og overlod ham klassificeret materiale uden at tjekke mandens generalieblad?

Og hvad duer PET egentlig til - når man ikke engang kunne overvåge og uskadeliggøre bøllerne fra Blekingegade, før de begik deres ryggesløse forbrydelser, både de planlagte og de realiserede?

Sikkerheden truet
Men det er nok rigtigt, at retssikkerheden er truet. Det er den til enhver tid! I hvert fald ligner det lille bitte hjørne af retstilstanden her til lands, jeg har kendskab til, mere et østtysk forhørskammer end en anstændig retssal.

Men det er opmuntrende, at Søren Kragh-Jacobsen atter skaber en superseværdig film, der fanger både følelse og tanke. Gennem 25 år har han selv skruet vores forventninger op med mindeværdige filmoplevelser som ”Isfugle” (1983), ”Skygge af Emma” (1988), ”Drengene fra Sankt Petri” (1991) og ”Mifunes sidste sang” (1999). Forventningerne er stadig på deres højeste.


Anmeldelse af Encounters

30-10-2014: Der bliver skævet lige lovlig meget til ”The Blair Witch Project” i filmen om et dansk filmhold, der forsvinder i 2011. Læs artikel

Anmeldelse af Dannys dommedag

08-10-2014: Nærmest intet fungerer i dette danske forsøg på en apokalyptisk monsterfilm. Læs artikel

Anmeldelse af Når dyrene drømmer

11-06-2014: Uimodståelig og uhyggelig dansk debut emmer af filmglæde. Læs artikel

Anmeldelse af Kartellet

27-02-2014: Anders W. Berthelsen har perfektioneret rollen som den idealistiske, men leverpostejsnormale mand, der fanges i et grimt magtspil. Det bliver ”Kartellet” dog ikke bedre af. Læs artikel

Anmeldelse af I lossens time

23-05-2013: Filmdrama: Det lykkes ikke Søren Kragh-Jacobsen at gøre en bæredygtig spændingsfilm ud af Per Olov Enquists teaterstykke ”I lossens time”. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...