Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Nausicaä - Fra vindenes dal | film.guide.dk

Nausicaä - Fra vindenes dal

Der er beskæmmende meget religiøs øko-vækkelse over japansk mestertegners gamle film.

Animation

Nausicaä - Fra vindenes dal

Japan, 1984

Instruktion: Hayao Miyazaki

1 time 57 minutter

Premiere i dag Grand Teatret, København og Øst for Paradis, Aahus

Når Hayao Miyazakis anden store tegnefilm fra 1984 nu bliver sat op herhjemme, er det med japansk tale og danske undertekster. Selv om de tegnede filmuniverser traditionelt har henvendt sig til et børnepublikum, så er det tydeligt, at Miyazakis film altså anses for at henvende sig til voksne.

Det er selvfølgelig forkert at kalde både den aktuelle ”Nausicaä - Fra vindenes dal” og hans mange andre populære tegnede fantasier for rene voksenfilm, for når Miyazaki er bedst kan han ses og nydes af folk i alle aldre.

En vækkelseshistorie


Denne gang kan man dog holde poderne hjemme, for denne økologiske vækkelseshistorie vil nok både være en tand for lang og alvorlig for dem. Vi befinder os i en postapokalyptisk verden, hvor de få overlevende mennesker, må passe på den omgivende giftjungle og de farlige fabeldyr Omu'erne, der truer deres eksistens.

Pigen Nausicaä er prinsesse i vindenes dal, og hun er både frygtløs, heltemodig og udstyret med særlige evner, og hun sætter sig for at redde verden fra total undergang.

Menneskene har ikke behandlet naturen ordentligt, og det er denne misgerning, der skubbes i forgrunden, og som er faretruende tæt på at nå en prædikende tone. Da også en frelserfigur bliver præsenteret, kan de øko-religiøse overtoner ikke ignoreres, og derfor bliver filmen modsat Miyazakis bedre værker mere budskab end billeder.

Anmeldelse: Prinsesse Mononoke

28-10-2010: Svimlende, farvemættet og betagende animationsfilm om mennesket og naturen i krig mod hinanden. Læs artikel

Anmeldelse: Kiki - den lille heks

11-10-2007: Først nu kommer historien om en 13-årig pige med magiske evner og egen kost op herhjemme. Det er magisk filmkunst for alle aldre. Læs artikel

Anmeldelse: Ponyo på klippen ved havet

13-11-2009: Det tegnede univers i ”Ponyo på klippen ved havet” er eksklusivt og kælet for i en detaljegrad, man sjældent ser. Læs artikel

Anmeldelse af Når vinden rejser sig

16-04-2014: Animationsfilm: Japaneren Hayao Miyazaki fslutter sit værk på toppen. Helt på toppen. Læs artikel

Anmeldelse af Hjertets hvisken

20-06-2013: En sød og uskyldig historie om en ung piges første skridt mod at finde sig selv. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...