Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Mennesker bliver spist | film.guide.dk

Anmeldelse af Mennesker bliver spist

Erik Clausens karakter bliver kuk-kuk af demens, men kærligheden består. Det er ret rørende. Men man må sluge, at hans filmsprog er irret til.

dramakomedie
Mennesker bliver spist

Danmark, 2015

Instruktion: Erik Clausen

1 time og 44 minutter

Premiere i 99 danske biografer


Alderdommen rammer selv en fyrig mand som Erik Clausen. Det tematiseres i denne blide film, der dog er skæmmet af netop at være gammel i sit udtryk. Mere om dét senere.

Herluf (Clausen) er mekaniker, gift med socialrådgiveren Ingelise. De har en datter, Gitte, der skal giftes for tredje gang, lykkens gang, men det er ikke lykken for Herluf, for festen koster.

Ingelise har indledt en affære med en kollega. Heller ikke hun er glad.

Og så begynder Herluf at glemme ting. En dag kommer han slet ikke hjem. Han er i et demensanfald havnet i Polen. Helt ude af sig selv. Eller rettere: Inde i sig selv. For demensen får Herluf til at mindes og se tilbage og tale om Gitte som barn. Hans fortid bliver et hurlumhejhus, som han konstant farer vild i. Demensen som forræderisk identitetsbortfører er den ene af de tematiske hovedpersoner i ”Mennesker bliver spist”. Den anden er kærligheden.

Famlende spil giver mening

Erik Clausen behandler dramaet, som han plejer – med humor. Der er nærmest en fornemmelse af finske Aki Kaurismäkis ”Manden uden fortid” (2002) over ”Mennesker bliver spist”.

Desværre er Erik Clausen hverken nogen særlig god instruktør eller skuespiller. Det lyder hårdt, men se nu scenen, hvor Gittes søn spotter en sko, som måske tilhører den forsvundne morfar, i en lavvandet å. Da han vil fiske den op, falder han ned i det 10-20 centimeter dybe vand. Langsomt, mens han kravler på land, råber han på hjælp. Det virker vildt amatøristisk; Clausen lader sin unge skuespiller i stikken her.

At Clausen ikke selv har det store register at spille på, kan man til nød acceptere, for den demensramte Herluf er jo også en fortabt skikkelse. Det famlende spil giver faktisk nogle gange fin mening.

Men i den nævnte scene og i andre lader klipperen situationen stå alt for længe. Filmsproget bliver gammeldags, når alt fortælles i et adstadigt tempo med massevis af reaktionsskud, altså filmet samtale-bordtennis.

Familien Danmark er i opløsning

Et rigtigt menneske

Når ”Mennesker bliver spist” alligevel er en behagelig oplevelse, skyldes det mildheden. Væk er den forudsigelige, bombastiske kritik af alt til venstre for socialdemokratisk dansktopfolkelighed og arbejder-romantik. Og dermed er der plads til en kærlig undersøgelse af hovedkaraktererne.

Bodil Jørgensen er herlig som Ingelise, et rigtigt menneske af kød og blod, der keder sig i sit liv, men som aldrig er holdt op med at elske sin Herluf, selv om han nogle gange lugter af mug. Sådan får man det også med filmen.

Anmeldelse af Den skaldede frisør

06-09-2012: "Den skaldede frisør" blander det sure med det søde og trækker tårer frem. Læs artikel

Anmeldelse af All Inclusive

24-12-2014: Komedie: Hella Joofs syvende spillefilm er skuespillerindernes film. Læs artikel

Anmeldelse: Til døden os skiller

27-09-2007: Kan man lave en tårepersende, livsklog komedie om vold i ægteskabet og bristede kunstnerdrømme? Ja, for Paprika Steen og Anders Thomas Jensen har gjort det. Læs artikel

Anmeldelse af Lang historie kort

06-05-2015: May el-Toukhys spillefilmdebut vidner om, at et nyt begavet talent er sprunget ud i fuldt flor i dansk film. Læs artikel

Anmeldelse af Mænd og høns

04-02-2015: En humoristisk-satirisk historie om fem halvbrødre, skævgroede eksistenser. Vittig, absurd og velspillet. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...