Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Beautiful Creatures | film.guide.dk

Forelskelse og trolddom

”Beautiful Creatures” er mere end klar til at bære arven efter ”Twilight” videre. Men trods gode takter er universet for rodet til at blive rigtigt medrivende.

Eventyrfilm
Beautiful Creatures
USA 2013
Instruktør: Richard LaGravenese
2 time 4 minutter
 

Ethan er en all american teenageknægt, der føler sig kvalt af livet i den lille sydstatsby Gatlin, hvor alle kender alle, Gud er stor, og alle, der viger fra den rigide norm, udstødes. På biblioteket, der er Ethans blik mod nye horisonter, er bøger med moralsk tvivlsomt indhold dømt ude, og i skolen regerer de kristne vogtere med hån og trutmund.

Ethan døjer hver nat med nogle mærkværdige drømme, hvor en ukendt pige, hvis ansigt er dækket af flagrende, sort hår, konstant dukker op. Han aner ikke, hvad han skal stille op med de natlige syner, så da pigen en dag lyslevende træder ind i klasselokalet og præsenterer sig som Lena, rammes han på stedet af betagelse.

Lena er niece til egnens mystiske eneboer Macon Ravenwood (Jeremy Irons), som siges at tilbede Djævelen, og hun dømmes straks ude af alle andre end Ethan. Og før man kan nå at tænke: »Minder dette ikke om noget, jeg har set før?«, har de to forelsket sig over hals og hoved.

Lena har åbenlyse overnaturlige evner, hvilket dog ikke skræmmer Ethan. Lena er til gengæld selv rædselsslagen ved udsigten til sin forestående 16 års fødselsdag, hvor det vil blive determineret, om hendes evner skal drive hende i det godes eller det ondes retning. Lenas mor er nemlig den frygtelige, mørke heks Sarafine (der tager bo i en lallende Emma Thompson), der ikke har tænkt sig at lade sin datter gå godhedens ærinde.

Troværdighed og selvironi

Richard LaGraveneses ”Beautiful Creatures” er baseret på Kami Garcia og Margaret Stohls succesromaner af samme navn, og der står »Den nye Twilight« overalt på filmen, der med sikkerhed hurtigt skal få et par efterfølgere.

Kærlighedshistorien mellem Ethan og Lena er både sød og troværdig og slet ikke så bævende selvhøjtidelig, som tilfældet var med Bella og Edward i ”Twilight”. De spilles desuden glimrende af Alden Ehrenreich og Alice Englert (datter af Jane Campion). Dertil kommer en fin selvironi og en kær faible til farlige forfattere som Vonnegot og Buchowski. Det kunne være prætentiøst og studentikost, men fungerer faktisk her.

Forvrøvlet sidehistorie

Desværre udfoldes historien om heksekulten aldrig som andet end en flad metafor for dualismen mellem mørket og lyset, det onde og det gode. Desuden – og her kommer filmen for alvor på glatis – diskes der op med en forvrøvlet sidehistorie om den amerikanske borgerkrig. Det er hverken handlingsmæssigt motiveret eller flot udført filmisk.

Det lykkes ikke at løfte ”Beautiful Creatures” til andet end det nyeste overnaturlige ungdomsfænomen. Det er der givetvis penge i, men ikke nye ambitioner.

Anmeldelse af Hercules

07-08-2014: Den mytologiske helt Hercules spiller underholdende med musklerne i Brett Ratners potente og charmerende bulderbrag af en eventyrfilm. Læs artikel

Anmeldelse af Winter’s Tale

20-02-2014: Inderligheden er erstattet af oppustet romantik i denne rædselsfulde eventyrfilm. Læs artikel

Anmeldelse: Clash of the Titans

08-04-2010: Mads Mikkelsen får lov til at slå på tæven i et rigtigt Hollywood-rabalder, der trods sit mytologiske ophav ikke er spor guddommelig. Læs artikel

Anmeldelse: 10.000 BC

14-03-2008: Handlingen er ensformig, og de digitaliserede scener for sjuskede i "10.000 BC". Læs artikel

Anmeldelse: Fortryllet - et moderne eventyr i New York

18-12-2007: Eventyrfilm fra Disney vil gerne være sukkersødt sentimental på den gammeldags måde og indforstået ironisk på den moderne. Det sidste lykkes bedst. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...