Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Flugten til frihed | film.guide.dk

Viggo Superstar

To mænd, to forskellige kulturer i den algierske ørken i 1954 – den blodige krig er i udbrud. Mellem de to opstår der en indforståethed på trods – suverænt formidlet af to fremragende skuespillere

Drama
Flugten til frihed

Fransk 2014

Instruktion: David Oelhoffen

1 time og 41 min.

Premiere i Grand, Gloria, Palads, Vester Vov Vov plus 13 biografer ud over landet.


I nobelpristageren Albert Camus’ novellesamling ”Eksil og kongedømme” (1957) står historien ”Gæsten”. Det er den, der her er filmatiseret eller snarere lagt til grund, idet instruktøren nok er loyal mod forlægget, men tilføjer en række oprivende episoder.

Handlingen udspilles langt ude i den øde, golde, stenede algierske provins. Her er Daru skolelærer, men får en dag i opdrag at ledsage en arabisk fange til den nærmeste by, hvor han skal stilles for retten, tiltalt for mord på en fætter.

For at undgå en endeløs eskalering af blodhævn vil araberen overgive sig til de franske myndigheder, tavst resigneret, som han er.

Angreb fra tre sider

Men Daru vil noget andet: Redde manden fra en uundgåelig dødsdom.

På vandringen gennem den klipperige, forblæste ørken, der filmes med næsten åndeløs, nærgående skønhed og samtidig som et fortabelsens månelandskab, kommer de to ud for situationer, der følger af den barbariske algierske frihedskrigs udbrud:

De angribes af fjendtlige arabere, af fjendtlige franske bønder og af oprørere, men knyttes stadig tættere til hinanden, så historien signalerer en anden udgang end hos Camus, skønt den mentale og kulturelle afstand imellem dem aldrig overvindes.

Instruktøren har peget på western-genren som en inspiration, og filmen kan da også minde om f.eks. ”3.10 til Yuma”, der er indspillet to gange (1957 og 2007) og handler om en mand, der skal aflevere en forbryder til myndighederne. Påfaldende er det, at den anden øjeblikkelige film med Viggo Mortensen, ”Jauja”, også er blevet sammenlignet med en western.

På en mærkelig beskeden, prunkløs måde er han i dem begge til stede med en lysende udstråling fra sit smukke ansigt, sit klare blik, sin upåfaldende, bevægelige kropsrytme og sit på en gang flegmatiske og eksplosive temperament. Han hører til de store skuespillere – superstars, der ikke agerer foran kameraet, men reagerer på det, og er både nyhed og genkendelig – hver gang.

Dramatisk samspil

Hans modspiller, Reda Kateb, der har en karriere på over 30 roller bag sig, yder i sin indadvendte tavshed, med sin ludende kropsholdning, sit garvede, defaitistiske ansigt det fremragende, så samspillet mellem de to bliver til en dramatisk pas de deux mellem stenene og i blæsten, indrammet af landskabets sugende tomhed, høje himmel, og Nick Caves og Warren Ellis’ forsigtigt meddigtende musik under det hele forløb.

Den egentlige hovedperson er dog hverken landskabet eller skuespillerne, men en satanisk magt, som vi akkurat fornemmer: Den algierske frihedskrig i al dens grusomme hensynsløshed. I dialektikken mellem de to konkrete mænd og en snigende, nådesløs krig har filmen sin uforlignelige kvalitet.

Anmeldelse: Captive

21-06-2012: Brillante Mendoza excellerer i kompromisløs realisme og har skabt en relevant og og dybt tankevækkende film. Læs artikel

Anmeldelse: Beslutningen

13-10-2010: ”Beslutningen” er Vichy-regeringens og den tyske besættelsesmagts beslutning i 1942 om internering, deportation og mord på de franske jøder, mænd, kvinder og børn i koncentrationslejrenes gasovne. Det er slemt nok i sig selv og behøver ikke udpensles. Læs artikel

Anmeldelse: Public Enemy Number One (Part 2)

01-06-2009: Fedladen Vincent Cassel er formidabel psykogangster i anden og bedste del af fortællingen om Frankrigs ”Public Enemy no 1”. Læs artikel

Anmeldelse: Johnny Mad Dog

27-03-2009: Fabelagtig, men smertelig skildring af afrikanske børnesoldater. Læs artikel

Anmeldelse: Klassen

22-01-2009: Sidste års Guldpalmevinder er en overbevisende lektion i stram filmfortælling. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...