Anmeldelse:
Anmeldelse: 1 out of 6
Find mere om:
Tideland | film.guide.dk

Tideland

”Tideland” er en skuffende sinister rejse nedad i Terry Gilliams mærkværdige eventyrland.

TIDELAND

England/Canada, 2006

Instruktion: Terry Gilliam

To timer

Premiere i dag i Grand i København


Terry Gilliam var det amerikanske medlem af den gakkede britiske komikgruppe Monty Python. Siden gruppen brød op, har Gilliam instrueret film som ”Brazil” (1985), ”The Fisher King” (1991), ”Twelve Monkeys” (1995) og ”Brødrene Grimm” (2005).

Film, der med større eller mindre succes fortsatte Monty Python'ernes absurde humor i et opfindsomt visuelt univers. Hans nye film ”Tideland” er uden sammenligning den mest udknaldede til dato. Og ikke på den fine måde.

Indtog lænestolen
”Tideland” handler om den 10-årige Jeliza-Rose (Jodelle Ferland), der vokser op med sine flippede narkoman-forældre. I filmens begyndelse dør moderen (Jennifer Tilly) af en overdosis, og så flygter Jeliza-Rose og hendes afdankede hippiefar (Jeff Bridges) til faderens forladte og forfaldne barndomshjem på en øde prærie.

Faderen indtager straks husets eneste lænestol, og Jeliza-Rose hjælper med at tilberede ham et skud saliggørende heroin, hvorpå faderen bliver underligt stille, og Jeliza-Rose må tage til takke med sine kropsløse Barbie-dukker til selskab.

Jeliza-Rose har god grund til at forsvinde ind i en fantasiverden, og det er dette grænseland mellem virkelighed og fantasi, der er filmens legeplads.

Det lykkes hende at bortforklare stanken fra hendes fars forrådnede krop som ukontrollabel flatulens, og hun giver ham sminke og paryk på for at skjule de indfaldne kinder og blålige læber, mens hun indlader sig på et venskab med de excentriske naboer - dyreudstopperen Dell og hendes debile bror Dickens, som Jeliza indleder et kæreste-lignende forhold til.

Nik mod Hitchcock
Med ”Tideland” nikker Gilliam anerkendende til Hitchcocks ”Psycho”, Hoppers americana og ikke mindst Lewis Carrolls ”Alice i Eventyrland”, men der er langt op til forbillederne. ”Tideland” er for grum, for grotesk, for overfyldt og alt for lang til at holde ud.

Og sidst, men ikke mindst er der alt for lidt humor til at få den grusomme historie til at glide ned. Med fare for at lyde som en, der sender hovedretten ud og beder om en dessert i stedet, er det svært ikke at blive skuffet, når man ved, hvor morsom Terry Gilliam kan være.

Anmeldelse af The Double

05-06-2014: ”Dobbeltgængeren” af Dostojevskij ligger til grund for dette indtagende eksistensforvridende komediedrama med Jesse Eisenberg i to roller. Læs artikel

Anmeldelse af Ginger & Rosa

10-04-2013: "Ginger & Rosa" er en smuk og indsigtsfuld coming of age-film om to unge pigers atomfrygt i 1960’ernes London. Læs artikel

Anmeldelse: Det er ikke mig... jeg sværger

25-09-2009: Et fascinerende indblik i et forsømt barns voldsomme opråb til den voksne verden. Læs artikel

Anmeldelse: Cashback

02-11-2007: Rigtig god og morsom lille film om kærlighed og byttepenge. Læs artikel

Anmeldelse af The Duke of Burgundy

20-05-2015: Billederne er betagende, og Sidse Babett Knudsen spreder sin magi på lærredet i smagfuld film om et lesbisk sadomasochistisk forhold. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...