Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Dom over død mand | film.guide.dk

Indædt modstand

Kærlighed og politik blandes ømt og uforsonligt i Jan Troells smukke drama.

Drama
Dom over død mand

Sverige og Norge 2012

Instruktør: Jan Troell

2 timer og 6 minutter

Premiere torsdag i Cinemateket i København


Det hører efterhånden til sjældenhederne, at man oplever en film, hvor kameraet i flere sekunder – uden nogen synderlig grund – får lov til at hvile på sprøde, nedfaldne blade, der stille suser af sted i sort/hvide billeder. Alene på grund af sit adstadige tempo er Jan Troells seneste film, ”Dom over død mand”, en nydelse. For Troell mestrer om nogen evnen til at lade de filmiske øjeblikke hvile og folde sig ud.

Vanvitigt overbevisende

I ”Dom over død mand” spiller Jesper Christensen, der som sædvanlig er vanvittigt overbevisende, chefredaktøren Torgny Segerstedt, der i løbet af 1930’erne og frem til sin død i 1945 på skrift og i tale var en af Sveriges mest markante og ubøjelige kritikere af Hitler og Nazityskland. Det bragte ham både popularitet og fjendskab, sidstnævnte blandt andet hos både de kongelige og regeringsmagten, der havde nok at gøre med at holde landet neutralt under krigen.

Lidt for teatralsk

Men historien om Segerstedt er også historien om en mand så passioneret, at alt andet måtte vige for hans lidenskab. Han havde en mangeårig og meget lidt hemmelig affære med sin chefs jødiske hustru, Maja (Pernilla August), en ærgerrig og lystdrevet kvinde, der ikke tager sig stort af Torgnys norske hustru, Pustes, forsmåede følelser. Men forelskelsen giver ham ikke fred, og han hjemsøges til stadighed af alle de kvinder, som han har haft kær.

Lige her bliver filmen en smule for teatralsk med disse kvindelige genfærd med Sonja Richter i spidsen som hans for længst afdøde mor. Det giver filmen en tung og gammeldags aura. Men i øvrigt er ”Dom over død mand”, som Jan Troell selv gæster København for at præsentere, en smuk og tankevækkende film om en mands kvaler mellem kærlighed og politik.

Anmeldelse: Maria Larssons evige øjeblik

30-10-2008: Veteranen Jan Troells nye film er traditionel historiefortælling, når det er bedst. Læs artikel

Anmeldelse: En rationel løsning

06-07-2011: ”En rationel løsning” er tæt på klichéernes brigade, men reddes af fire fremragende skuespillere. Læs artikel

Anmeldelse: Arn - tempelridderen

10-01-2008: Filmatiseringen af Jan Guillous roman fokuserer for ensidigt på kærligheden. Læs artikel

Anmeldelse af Kys mig, for fanden

07-05-2015: Den 17-årige Tale er forelsket i teatret. Men skuespilleriet får en rival, da en dreng træder op på scenen til hende. Læs artikel

Anmeldelse af Miraklet

04-06-2014: Drama: Simon Staho kan ikke rigtig finde balancen i sin nyeste film ”Miraklet”. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...