Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Los Bastardos | film.guide.dk

Los Bastardos

Hvid overklasse og mexicansk underklasse støder sammen i talentfuld, men pessimistisk stiløvelse.

LOS BASTARDOS

USA/Mexico/Frankrig 2008

Instruktion: Amat Escalante

1 time 30 min.

Premiere i Empire i København og Øst for Paradis i Århus

Titlen, den dramatiske plakat og de brølende guitarakkorder under forteksterne kunne godt lokke en til at tro, at det handler om noget med barske mænd og store våben. Der optræder imidlertid kun en enkelt pumpgun, mændene er ikke nær så barske, som de gerne vil være, og i øvrigt handler amerikansk-mexicaneren Amat Escalantes film om noget helt andet.

Vi er nemlig blandt illegale daglejere et sted i Californien. To af dem har en dag fået nok af at blive udnyttet af gringoerne, så med pumpgun i rygsækken bryder de ind hos en enlig mor et sted i det bedre borgerskab.

Stor intensitet, små midler

Hovedparten af filmen, der udspiller sig i noget nær realtid, handler om magtkampen mellem hende og de to amatørforbrydere. Hvorvidt de, som hun i sin crack-omtågede tilstand tror, er bestilt af hendes eksmand, bliver aldrig klart, og det er heller ikke så vigtigt.

Snarere synes budskabet at være, at alle har det trist på hver deres måde, og at det kun kan ende helt galt. Der går meget lang tid, før pumpgunen bliver affyret, men så bliver den det til gengæld også med blodsprøjtende resultat.

Er substansen tynd i al sin pessimisme, viser den 32-årige Escalante sig i denne sin anden spillefilm til gengæld som en meget talentfuld instruktør som nok er værd at følge. Han får fremragende, detaljemættet skuespil ud af sine tre hovedpersoner - og røverne spilles vel at mærke af amatører - mens de lange, ofte næsten ordløse scener med stillestående kamera får bygget intensiteten voldsomt op med meget små og underspillede midler.

Ærgerligt er det så, at det ikke fører til andet end uforløst blodsudgydelse og begrædelighed.

Kun ude på dvd i USA

Selv om filmen har vundet en del festivalpriser i Europa, kom den nu tre år gamle film påfaldende nok kun ud på dvd i USA, hvor den dog ellers foregår.

Trods sine politiske undertoner ligner den da også først og fremmest en original stiløvelse. Forhåbentlig får Escalante en dag lavet den bidske og perspektivrige film om den mexicanske indvandring, som her forbliver antydet i udkanterne.

Anmeldelse af Heli

08-05-2014: Drama: Dette trøstesløse mexicanske narkodrama rammer smertende rent. Læs artikel

Anmeldelse af The Bling Ring

10-07-2013: Drama: Med sin nye film tegner Sofia Coppola et forstemmende billede af en overfladisk ungdomskultur, hvor anger er erstattet af et hult håb om at klatre et skridt længere op ad kendistrappen. Læs artikel

Anmeldelse: Forbudt Kærlighed

05-01-2012: Gode viljer overskygger det kunstneriske talent. Debutinstruktøren Maryam Keshavarz giver dog et ikke uinteressant bud på en moderne iransk ungdomsfilm. Læs artikel

Anmeldelse: Paranoid Park

29-11-2007: Kunsteksperiment: Det er et spørgsmål om smag, men Gus van Sants film er ikke helt vellykket. Læs artikel

Anmeldelse af The Homesman

03-12-2014: Western: Tre kvinder er gået fra forstanden ude på den rå prærie og skal fragtes til tryggere kår. Det klarer en stærkt spillende Hilary Swank i et oprivende samspil med en brovtende enspænder, instruktøren Tommy Lee Jones. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...