Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Cashback | film.guide.dk

Cashback

Rigtig god og morsom lille film om kærlighed og byttepenge.


England, 2006

Instruktion: Sean Ellis

102 minutter

Premiere i dag i Gloria

Der er noget befriende ved en lille film, der forstår, at den er lille. Som ikke pumper sig op og vil lege blockbuster, men i stedet insisterer på kvaliteten ved at kunne noget helt andet. En sådan film er debutanten Sean Ellis' ”Cashback”, der er en spillefilmsversion af Ellis' Oscar-nominerede kortfilm af samme navn (og med stort set de samme skuespillere) fra 2004.

”Cashback”, der har kortfilmgenrens komprimerede charme, handler om Ben (Sean Biggerstaff) - en ung kunststuderende, der efter et hårdt brud med sin kæreste er blevet ramt af en altfortærende søvnløshed.

Tiden er nu en lang, udstrakt størrelse uden begyndelse og ende og fyldes op af savnet fra ekskæresten. For at udfylde de otte ekstra timer, som hans liv pludselig er blevet ”beriget” med, får han arbejde i et lokalt supermarked. Her laver han ikke så meget arbejde, som han falder i staver og får tiden til at stå stille.

Supermarkedet er befolket af nogle fantastiske typer, der tydeligt beviser Ellis' sans for plat humor, der aldrig køres over stregen. Heriblandt den selvfede manager Jenins og et Jack Ass-makkerpar, der konstant kommer galt af sted.

Ben forelsker sig i supermarkedets søde Sharon (spillet af den sødmefulde Emilia Fox), som alle har et godt øje til, og hun gengælder hans følelser, indtil hans råbende eks forstyrrer ligningen. Handlingen er lige-ud-ad-landevejen og byder ikke på de store overraskelse, men falder på den anden side heller ikke i ungdomsfilmens ellers så oplagte faretruende klichésfære.

”Cashback” udmærker sig ved en smuk billedside og betjener sig af en lang række tekniske virkemidler, som alle er set før, men som kombineret med de gode skuespillere og den fine historie fungerer optimalt. Det er både visuelt interessant og elegant, når Ben - i bogstaveligste forstand - får tiden til at stå stille, og han kan gøre hvad han vil (læs: afklæde) med de frosne kvinder i supermarkedets gange. Det hele tilsammen gør ”Cashback” til en herlig lille pakke, som ikke alene underholder og giver forsigtige smil på læben, men som også har en stilistisk ambition. Det bliver spændende at følge Ellis fremover.


Anmeldelse af The Duke of Burgundy

20-05-2015: Billederne er betagende, og Sidse Babett Knudsen spreder sin magi på lærredet i smagfuld film om et lesbisk sadomasochistisk forhold. Læs artikel

Anmeldelse af The Double

05-06-2014: ”Dobbeltgængeren” af Dostojevskij ligger til grund for dette indtagende eksistensforvridende komediedrama med Jesse Eisenberg i to roller. Læs artikel

Anmeldelse: Laksefiskeri i Yemen

31-05-2012: Lasse Hallström er tilbage i vanligt lune med en ganske charmerende, men rodet og tematisk lidt for favnende film. Læs artikel

Anmeldelse: An Education

22-04-2010: Lone Scherfig indfrier alle forventninger til den herhjemme længe ventede ”An Education”. Læs artikel

Anmeldelse: Tideland

03-07-2008: ”Tideland” er en skuffende sinister rejse nedad i Terry Gilliams mærkværdige eventyrland. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...