Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Klumpfisken | film.guide.dk

Hirtshals, havet og kærligheden

Der er ikke noget, der går i fisk for Søren Balle, som debuterer med lavmælt torskethriller.

Drama
Klumpfisken

Danmark, 2014

Instruktion: Søren Balle

1 time 40 minutter

Premiere over hele landet.


Søren Balle debuterer med en både fin og frisk film om den midaldrende fisker Kesse, der har svært ved at holde skruen i vandet.

Fiskeriet har trange kår, og Kesse kæmper for at beholde sin båd og sin selvrespekt som tredjegenerationsfisker. Men han bevæger sig ikke ligefrem i smult vande. Modvilligt tager han en biolog med om bord, for på den måde kan han få tre tons torsk i kvotebonus og dermed holde utålmodige kreditorer fra døren for en stund. Det er ellers meget mod Kesses principper sådan at skulle servicere en akademikersnude fra Kjøwenhavnstrup.

Det varer dog ikke længe, før den fraskilte fisker til sin store overraskelse kommer godt ud af det med biologen Gerd. Der i øvrigt er en smuk kvinde. Måske er det muligt at starte på en frisk, selv for en vejrbidt havmand fra Hirtshals?

Autenticitet og integritet

Man holder vejret i begyndelsen af filmen, fordi provinsdanmark så ofte opleves parodisk på film. Men Søren Balle, der selv er nordjyde, evner at give det, der i hvert fald for en fynbo virker som en klar og autentisk fremstilling af Vendsyssel. Det skyldes ikke mindst, at karaktererne taler så fuldblodsjysk, at man flere gange må spidse ører for at få alle ord med. Her er ingen doven dialektforvirring eller skuespillerskoleudtale.

B97574667Z.1_20140305182851_000+G91B2VS6.1-0.jpg

Det føles, som om saltvandet væder hver en sætning, der kommer ud af munden på Henrik Birch, der med stor charme og integritet personificerer Kesse. Det er en vægtig og sød karakter, som man instinktivt holder med og af.

Indavl afblæst

I det hele taget er det yderst forfriskende at se et hold skuespillere, som ikke er kendt fra det store lærred. Susanne Storm som biologen Gerd og ikke mindst Lars Topp Thomsen i rollen som Kesses medhjælper Lille Lars er mangefacetterede i deres spil. Lars Topp Thomsen spillefilmdebuterer i ”Klumpfisken”, og man må inderligt håbe, at det ikke er sidste gang, han udfolder sig på film.

B97574667Z.1_20140305182851_000+G91B2VSG.1-0.jpg

Den danske filmbranche er så lille, at en art indavl kan være svær at undgå, men Søren Balle viser, at det er muligt at introducere nye talenter såvel som allerede etablerede skuespillere, der blot har haft deres gang hovedsageligt på teatret eller har optrådt i tv. På den måde er ”Klumpfisken” en saltvandsindsprøjtning til dansk film.

Det er noget så usædvanligt som en lavmælt torskethriller, der sætter Hirtshals på det danske filmlandkort, og præsenterer nye talenter med format. Det er en bedrift i sig selv, men det ville ikke have fået stor betydning, hvis ikke filmen havde været god. Men det er den. Selv om historien, der oprindeligt er et teaterstykke, måske ikke skaber de største efterdønninger, er der fine, eksistensfilosofiske overvejelser gemt under vandoverfladen.

 Når fisk og kærlighed forenes

Anmeldelse af Rosita

16-04-2015: Drama: Det giver en besk smag i munden, at titelkarakteren Rosita, en postordrebrud fra Filippinerne, forbliver en rekvisit i fortællingen om et far og søn-forhold. Læs artikel

Anmeldelse af Searching for Bill

21-02-2013: Bobs bil er stjålet, og han forfølger tyven gennem de fattigste og usleste miljøer i USA. Læs artikel

Anmeldelse af Marie Krøyer

27-09-2012: Bille August skildrer smukt – og kun en smule teatralsk – Marie Krøyers triste skæbne. Læs artikel

Anmeldelse: En kongelig affære

29-03-2012: Den danske storfilm bliver visuelt kun poleret og pæn, aldrig smuk og aldrig åndeløs. Læs artikel

Anmeldelse: Maria Larssons evige øjeblik

30-10-2008: Veteranen Jan Troells nye film er traditionel historiefortælling, når det er bedst. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...