Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af The Deep Blue Sea | film.guide.dk

The Deep Blue Sea

Indsigtsfuldt psykologisk drama om en kvindes usikre vej fra én mand til en anden.


The Deep Blue Sea
England, 2011
instruktion: Terence Davis
1 time 38 minutter

”The Deep Blue Sea” er titlen på et skuespil fra 1952 af den engelske dramatiker Terence Rattigan og samtidig på en sang om død og undergang, idet vendingen »Between the devil and the deep blue sea« betyder et valg mellem to onder.

Stykket ligger til grund for veteraninstruktøren Terence Davis’ intelligente film, der snart er et medrivende melodrama, snart et knugende drama om sansernes besættelse og følelsernes vildrede.

Historien udspilles omkring 1950 og handler om en kvinde, der i optakten forsøger et næppe helt alvorligt ment selvmord. Hun reddes, og vi får både forhistorien og de efterfølgende begivenheder.

Hun er gift med en noget ældre højesteretsdommer, afmålt, stiff upperlip, reserveret og tættere knyttet til sin giftige mor end til sin smukke kone.

Et sanseligt forhold mellem de to forekommer umuligt, og kun en enkelt gang synes de forbundet: i en lang, glidende scene i ly på en pakket undergrundsstation, mens London bombes, og en irlænder synger for på den melankolske ”Molly Malone”.

Ulige betingelser

Hun, Hester, har forelsket sig i en hjemsendt, flot, charmerende RAF-flyver, Freddie. På et tidspunkt sidder de på en pub, hvor man synger »Yes, you belong to me«, og krystet i passion føler Hester, at hun må tilhøre Freddie, koste, hvad det vil.

Men han er ustabil og hun usikker på både ham og sig selv, så forholdet, der har erotisk glød, forvitrer.

Freddy føler sig dommeren socialt underlegen, savner krigens spænding og farer ud og drikker og bliver aggressiv, mens Hester elsker ham ubetinget. Det kan kun ende i strømme af tårer.

For så vidt en banal historie, som instruktøren da også har sammenlignet med David Leans melodramatiske kærlighedshistorie ”Det korte møde” (1945), men ”The Deep Blue Sea” er meget mere.

Den forløber i snart statiske indstillinger, snart med et eftertænksomt afsøgende kamera og billeder af forunderlig, kompakt komposition. Farverne er dæmpede, mørke og dybe, gullige, grålige og nøddebrune i vekslende schatteringer, som konstant afspejler personernes indre splittelse.

Der tales et formfuldendt engelsk i en dialog med fint ciselerede replikker, som røber manuskriptets nænsomme psykologiske indsigt.

Afdæmpet rytme

Skuespillerne er fabelagtige, og den hele film finder en bevidst langsom, afdæmpet rytme, men frem for alt er Rachel Weisz inderligt betagende og overbevisende. Hun er drømmesmuk og kan skifte ansigtsudtryk fra smertefuld bekymring til vidunderlig sødme på et splitsekund.

I flere af scenerne med Freddie (Tom Hiddleston) skaber de to – styret af Terence Davies – øjeblikke af dirrende cinematografisk skønhed og intensitet, der gør hele filmen til en betagende oplevelse.

Anmeldelse: Shame

08-03-2012: Michael Fassbenders nøgne portræt af en destruktiv sexafhængig mand byder på en voldsom køretur rundt i skammens mørke kroge. Læs artikel

Anmeldelse af The Duke of Burgundy

20-05-2015: Billederne er betagende, og Sidse Babett Knudsen spreder sin magi på lærredet i smagfuld film om et lesbisk sadomasochistisk forhold. Læs artikel

Anmeldelse af Far from the Madding Crowd

23-04-2015: Thomas Vinterbergs filmatisering af Thomas Hardys roman fra 1874 er ikke fejlfri, men den når glimtvist stormfulde højder. Læs artikel

Anmeldelse af Mr. Turner

31-12-2014: Film: Med uvurderlig bistand fra sin hovedrolleskuespiller, Timothy Spall, har Mike Leigh skabt en suverænt medrivende fortælling om Englands mest beundrede maler, den modsætningsfyldte, vanskeligt omgængelige J.M.W. Turner. Læs artikel

Anmeldelse af Den usynlige kvinde

09-10-2014: Historisk kærlighedsdrama: Filmen om kærligheden mellem den beundrede Charles Dickens og den 27 år yngre Nelly Ternan er kultiveret og pæn, men trods en springsk handling uden den fremdrift og lidenskab, som emnet lægger op til. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...