Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Til havet | film.guide.dk

Til havet

Smukke naturbilleder skaber præcis poesi.

Børnefilm

Til havet

Mexico, 2009

Instruktion: Pedro González-Rubio

1 time 10 min.

Premiere i dag i Empire og Vester Vov Vov, København og Øst for Paradis i Aarhus

Man kunne godt forledes til at tro, at “Til havet” er filmisk forsøg på civilisationskritik i børnehøjde. Men den mexicanske instruktør Pedro González-Rubio viger elegant uden om enhver form for naturromantik i denne børnefilm, der placerer sig et sted mellem fakta og fiktion. Og det på trods af, at det netop er billederne fra en uspoleret natur, der sluger allermest af publikums opmærksomhed.

Den femårige Natan lever med sin mor i Italien. Han skal besøge sin mexicanske far, Jorge, der bor et lidt særligt sted. Jorge lever på havet i et hus på pæle ved verdens næststørste koralrev, Banco Chinchorro i Den Mexicanske Golf. Her lever han af at fiske med sin egen far, og det er den verden, som tredje generation nu skal introduceres til.

Det stærke fokus


Karaktererne spiller sig selv, og det er forholdet mellem far og søn såvel som forholdet mellem menneske og natur, der er eneste enkle, men stærke fokus.

Filmen er instrueret, skrevet og optaget af instruktøren, der dog aldrig giver sig til kende for publikum, men i stedet lader os komme helt tæt på, som var vi en flue på væggen. Derfor minder filmen om en blanding mellem den antropologiske og såkaldt direct cinema-dokumentar.

Da det i dag er bredt anerkendt, at dokumentargenren i vid udstrækning benytter sig af fiktionsgreb og i princippet blot skal kalde sig en dokumentar for at blive anerkendt som sådan, kan det overraske, at “Til havet” bliver lanceret som et (fiktions)drama.

En præcis poesi


Men det understreger blot, at oplevelsen af virkelighed og fiktion som en sammensmeltet størrelse er den markant vigtigste i biografen.

Ud af denne films ordknappe enkelhed vokser der en præcis poesi, der bryder genredefinitionernes rammer. Man kan altså med andre ord sagtens bunde, selvom man er på dybt vand i “Til havet”.

Anmeldelse af Heli

08-05-2014: Drama: Dette trøstesløse mexicanske narkodrama rammer smertende rent. Læs artikel

Anmeldelse af Lys efter mørke

18-07-2013: Mexicanske Carlos Reygadas serverer poetisk og potent eksperimentalkunst. Det er formidabelt. Læs artikel

Anmeldelse: Los Bastardos

10-08-2011: Hvid overklasse og mexicansk underklasse støder sammen i talentfuld, men pessimistisk stiløvelse. Læs artikel

Anmeldelse af McFarland

14-05-2015: En socialt derangeret lærer ankommer til en lille, fattig flække, befolket med latinoer. Trods forbehold i begyndelsen bliver han og familien accepteret, især da han sammensætter et succesfuldt hold til terrænløb. Læs artikel

Anmeldelse af Mommy

01-04-2015: Storslået trash-melodrama fra den kun 25-årige Xavier Dolan er endelig kommet til landet. Filmen vandt Juryens Pris i Cannes sidste år. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...