Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Once Upon a Time in Anatolia | film.guide.dk

Fortræffelig tomgang

To en halv times tyrkisk ødemarksroadmovie er en ganske særlig oplevelse.

Drama
Once Upon a Time in Anatolia

Tyrkiet, Bosnien og Herzegovina, 2011

Instruktion: Nuri Bilge Ceylan

2 timer og 37 minutter

Premiere i Cinemateket i København


Der findes underspillede film, og så findes der underspillede film, og den tyrkiske Guldpalme-vinder (for ”Winter Sleep”, der får dansk premiere senere på året) Nuri Bilge Ceylans ”Once Upon A Time In Anatolia” hører så afgjort til i den allermest underspillede af kategorierne.

Den to en halv time lange film udfolder sig som en stenet ørkenroadmovie på de anatolske sletter, hvor en politiofficer, en anklager og en læge med deres følge langsommeligt kører af sted med en morder i håndjern for at finde ud af, præcis hvor han har begravet sit offer.

Det er handlingen i en nøddeskal, og det kan synes af ufatteligt lidt, den lange spilletid taget i betragtning. Det er det for så vidt også, men Bilge Ceylan er fabelagtig til at udnytte rytmen i det langsommelige, så trægheden transcenderes og ophøjes til en art filmisk meditation.

Havde instruktøren presset handlingen sammen til 90 minutter, ville resultatet have været en gennemsnitlig kriminalfortælling, hvilket ingenlunde er tilfældet her. Og slutningen, hvor nedtonet den end måtte være, tager publikum med en stille storm.

Berusende billedside

Dialogen er præget af den tomgang, der uvægerligt opstår, når man tilbringer for megen tid sammen, uden at det nogensinde bliver banalt. Nogle af bilscenerne sender underfundige hilsner til burgersnakken fra bilen i ”Pulp Fiction”, selv om emnet er et ganske andet.

”Once Upon A Time In Anatolia” er filmet på celluloid, og sådan vises den også i Cinemateket. Det giver den berusende billedside en knitrende, taktil kvalitet, der passer eminent til denne store filmoplevelse.

Anmeldelse af Vintersøvn

17-12-2014: Drama: Den lange, snakkesalige Cannes-vinder handler om tre personer og deres indbyrdes følelsesmæssige relationer på et hotel i en øde, vinterlig tyrkisk provins. Fascinerende, men også krævende. Læs artikel

Anmeldelse: Three Monkeys

13-03-2009: ”Three Monkeys” er en smuk, langsom og smertefuld film om en familie på randen af sammenbrud. Læs artikel

Anmeldelse: Skæbnens numerologi

10-08-2011: Storbyskæbner flettes sammen i hektisk debutfilm. Læs artikel

Anmeldelse: På vej - Na Puta

19-05-2011: En bevægende kærlighedshistorie afslører uhyggelige fundamentalistiske kræfter i Bosnien. Læs artikel

Anmeldelse: På himlens kant

13-12-2007: Det er kun på overfladen, at Fatih Akins nye film flirter med farlige emner. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...