Anmeldelse:
Anmeldelse: 2 out of 6
Find mere om:
Den sorte pimpernel | film.guide.dk

Den sorte pimpernel

Historien om den svenske folkehelt Harald Edelstam drukner i en pinligt dårlig produktion.

Den sorte pimpernel

Danmark/Mexico/Sverige, 2007

Instruktion: Ulf Hultberg

96 minutter

Det er egentlig en virkelig god historie. Under militærkuppet i Chile i 1973, da militæret (støttet af USA) væltede den demokratisk valgte Salvador Allende, var Sverige repræsenteret af ambassadør Harald Edelstam, der satte sit liv på spil for at redde nogle af de uskyldige, der blev ofre for det blodige kup.

Han fravalgte diplomatiets sikkerhed og åbnede den svenske ambassade for flygtninge i solidaritet med dem, der havde det værre end ham selv.

Harald Edelstam var en helt, og det lykkedes ham at redde flere end 1.000 chilenere fra døden. Desværre yder ”Den sorte pimpernel” ikke den gode historie ære.

Historien er – mildt sagt – sjusket fortalt (personer dukker op ud af det blå, vigtige informationer ”smutter” og centrale begivenheder springes helt over), og skuespillet er komplet amatøragtigt. Uanset om det er manuskriptet, der er talentløst, eller om fejlen er sket i klippeprocessen, skæmmer sjuskefejlene filmen i en grad, så det bliver svært at koncentrere sig om handlingen.

Instruktøren Ulf Hultberg prøver at kompensere med Dirk Brüels flotte billeder og imponerende helikoptershots, men selv dette mislykkes, da helikoptershottet genbruges senere i filmen!

Michael Nyqvist er en glimrende skuespiller, men han kæmper med både det engelske og det spanske sprog, og når han skal spille op imod den komplet håbløse danske Carsten Nørgaard, er det ærligt talt til at dø af grin over.

Det er bestemt på tide, at der laves en film om Edelstam, og ”Den sorte pimpernel” er også en velkommen mulighed for at genopfriske historien om det chilenske militærkup, der aldrig bør gå i glemmebogen. Men når en så interessant historie drukner i den rene skolekomedie, er det spildte kræfter.

Det eneste gode ved at se denne mislykkede film, er, at den gør os bevidste om, hvor svært det er at lave en vellykket en af slagsen.

Anmeldelse af 9. april

11-03-2015: Krigsfilm: Noget så sjældent som en dansk film om den tyske invasion i 1940. I hele sit anlæg og forløb en sympatisk, afdæmpet og autentisk virkende skildring af kampene i Sønderjylland og fint karakteriserende typespil i samtlige roller. Læs artikel

Anmeldelse: Hvidsten Gruppen

01-03-2012: En vellykket film om Hvidsten Gruppen med flere magtfulde skuespil-præstationer. Der er dog også skønhedspletter. Læs artikel

Anmeldelse: Kærlighedens krigere

26-11-2009: ”Kærlighedens krigere” er efter instruktør Simon Stahos eget udsagn en krigserklæring mod kærlighedens fornægtere. Ikke desto mindre er filmen meget svær at elske. Det er også en lidenskabsløs og distancerende film. Læs artikel

Anmeldelse: Moodyssons Mammut

07-05-2009: Drama: Den svenske filmmester, Lukas Moodysson, forsøger med den globale palet at indfange tidsånden i den vestlige verden - og selv om farverne er stærke, trænger de ikke skarpt igennem. Læs artikel

Anmeldelse: Arn II - Riget ved vejens ende

19-09-2008: Den anden ”Arn”-film føles som en lang omgang selvhøjtideligt rollespil. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...