Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Bullhead | film.guide.dk

Mand, det er barskt

Hvor sidder maskuliniteten? spørger filmen ”Bullhead”.

filmDrama
Bullhead

Belgien, 2011

Instruktion: Michäel R. Roskam

2 timer og 9 minutter

Premiere i 11 danske biografer


Han er stor, pumpet og bastant at se på. Bonderøven Jacky er et fort af muskler, og han bruger sin bryske fremtoning til at skræmme folk, der ikke vil sælge kreaturer til den ”rette” pris – han er frygtens håndlanger.

Han arbejder på sin brors gård og er blevet involveret i den såkaldte hormonmafia, der sælger væksthormoner til dyreopdrættere, men han fylder også selv sin krop med stoffer, der får ham til at vokse. Sjælen kan dog ikke følge med i vokseværket, og Matthias Schoenaerts (”Smagen af rust og ben”), der lægger talent til karakteren, har et såret blik, der kigger tilbage i stedet for frem. I fortiden ligger nemlig en katastrofe, der har forandret Jacky radikalt.

Poetisk billedanalyse

Selv om filmen umiddelbart har karakter af gangsterdrama, er det i højere grad et karakterstudie i maskulinitetsopfattelser. Hvor sidder den egentlig henne, den naturgivne kønsmarkør – i skridtet, i hjernen, i vores handlinger?

Det er dette kropslige køddramas egentlige ærinde – at undersøge, hvad der gør en mand til en mand. Det er en fuldfed, men også poetisk billedanalyse af det spørgsmål, som vi er vidne til, og det er ikke så lidt engagerende.

Flamske karakterer

Jackys spændstige og eksplosionsparate skikkelse bliver mere dyr end menneske i filmens visuelt behagelige, men mentalt forstyrrende scener.

Man kan godt forstå, at filmen er blevet hentet hjem til dansk biografdistribution, på trods af at den faktisk er tre år gammel. Ud over de åbenlyse dramatiske kvaliteter er det interessant at stifte bekendtskab med flamske karakterer, for identitetsforvirringen kan også have en national splittelse som udgangspunkt.

Der gemmer sig mange ting i skyggen fra den store, pumpede og bastante Jacky.

Anmeldelse af Far from the Madding Crowd

23-04-2015: Thomas Vinterbergs filmatisering af Thomas Hardys roman fra 1874 er ikke fejlfri, men den når glimtvist stormfulde højder. Læs artikel

Anmeldelse af The Broken Circle Breakdown

31-10-2013: Denne belgiske film blander musik, kræft og kærlighed på begavet vis. Læs artikel

Anmeldelse: Drengen med cyklen

26-04-2012: Filmdrama: Der er intet nyt under solen hos Dardenne-brødrene - og gudskelov for det! Læs artikel

Anmeldelse: All Good Children

10-08-2011: Uhyggen sniger sig rundt på listefødder i skovbunden i en film, der ikke vil kategoriseres. Læs artikel

Anmeldelse: JCVD

17-07-2009: Jean-Claude Van Damme spiller faktisk skuespil og gør det fænomenalt som sig selv. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...