Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Monumenternes mænd | film.guide.dk

Kunsten eller livet?

Den sympatiske George Clooney har lavet en mat film om forsøget på at redde europæiske kunstværker fra nazisternes tyverier og om valget mellem liv og kunst.

Krigsfilm
Monumenternes mænd

USA 2014

Instruktion: George Clooney

1 time og 58 minutter

Premiere landet over.


Den historie er filmatiseret en gang før og bedre: ”The Train” (1964) med en robust Burt Lancaster som handlekraftig fransk jernbanearbejder og Paul Scofield som stålsat, rank og hensynsløs værnemagtsofficer. Han er besat af billedkunst og stjæler impressionisternes billeder fra museet Jeu de Paume i Paris for at fragte dem til Tyskland inden nazisternes sammenbrud, men transporterne saboteres af frygtløse franske jernbanefolk.

Filmen var instrueret af John Frankenheimer, neglebidende spændende, realistisk i sin håndtering af jernbanedramatikken og sabotagerne med et snarrådigt manuskript, der skal være blevet til undervejs i optagelserne. Den var smukt filmet i klare, meddelsomme sort-hvide billeder og lader sig mageligt se i dag – 50 år efter.

Kunstens betydning

Hvorfor den ellers så kloge, dygtige og sympatiske George Clooney har samlet en variant af den begivenhed op igen, er ikke klart. Men motivet synes at være en betoning af kunstens næsten sakrale betydning for vores historiske bevidsthed og erindring. Herom formaner han et par gange i et nærmest messende tonefald.

Selv spiller Clooney en kunsthistoriker, der i 1943 samler en gruppe kunsthistoriske eksperter uden militær rutine for at redde værkerne fra tyskerne, der stjæler dem fra museer og – især – rige jødiske samlere for at deportere dem til et af Hitler projekteret stormuseum i hans fødeby Linz.

Nazisterne afskyr moderne kunst – Picasso f.eks. – og brænder den som ”entartet”, altså degenereret, men ældre værker æder de glubsk, så handlingen samler sig om redningen af det berømte ”Ghent alter” og Michelangelos madonnastatue i Brügge.

I begyndelsen stiller Clooney det spørgsmål, om kunsten er værd at risikere livet for, og mener nej. Til slut har han skiftet mening, men det er ikke særligt logisk. Godt nok mister holdet to mand, men det skyldes tilfældet og uagtsomhed, ikke livet som indsats.

Mere farce end drama

Uden nogen større lidenskab, som også filmen trods spektakulære ruiner og scenerier mangler totalt, følger man handlingen – især på grund af skuespillerne: Bill Murray, John Goodman og Matt Damon, der fristes af et attraktivt tilbud om en nat med Kate Blanchett, men afslår. Dumt af ham! Men husk: Kunsten frem for både liv og elskov!

I enkelte scener, men de er få, koncentreres dramaet pludseligt i en appel til følelserne, men over lange stræk er filmen uden egentlig dramatisk orientering og minder mere om en halvhjertet komedie for ikke at sige farce, der betænkeligt nærmer sig en amerikansk version af ”Soldaterkammerater”.

Anmeldelse: Kamæleonen

15-03-2012: George Clooney viser sit fremragende filmhåndværk i sin politiske thriller ”Kamæleonen”. Filmen er flot besat med Ryan Gosling i spidsen som den overbevisende unge stræber, hvis illusioner brister så grusomt. Læs artikel

Anmeldelse: Contagion

03-11-2011: I ”Contagion” breder en virus sig som en steppebrand og accelererer til at koste millioner livet og udløse panik over hele verden. Filmen er Steven Soderberghs bedste siden ”Traffic” (2000). Læs artikel

Anmeldelse: Hereafter

03-02-2011: Den legendariske snart 81-årige filminstruktør Clint Eastwood er større end nogensinde. Læs artikel

Anmeldelse: Michael Clayton

11-10-2007: Interessen fanges fra først til sidst, og filmen anbefales til efterårsferien. Læs artikel

Anmeldelse: Michael Clayton

11-10-2007: Interessen fanges fra først til sidst, og filmen anbefales til efterårsferien. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...