Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Metoden | film.guide.dk

Metoden

Den spanske film ”Metoden” forsøger med begrænset held at sige noget om den upersonlige arbejdsverden, vi lever i.

METODEN

Spanien, Italien, Argentina, 2005

Instruktion: Marcelo Piñeyro

1 time, 55 minutter

Premiere i Vester Vov Vov i København, Café Slotsbio i Hillerød, Nicolai i Kolding og Øst for Paradis i Århus

En gruppe jobansøgere sættes i stævne i mødelokalet i et multinationalt firma i Madrids finansielle centrum. De er mødt op i troen på, at de skal til individuelle samtaler, men i virkeligheden er de placeret i en udvælgelsestest, der ved at spille ansøgerne op mod hinanden skal afsløre, hvem der egner sig bedst til jobbet.

Det menneskelige nærvær er erstattet af en metode – nærmere bestemt den såkaldte Grönholm-metode – der vist nok, mener en af ansøgerne, kan betyde, at de bliver overvåget, samt at én af de tilstedeværende er spion for firmaet.

Forsøgsdyr

Firmaet har gjort sit hjemmearbejde, for på skærmen toner hemmeligheder fra ansøgernes fortid frem til skue for konkurrenterne, som pludselig ikke længere er så kæphøje, men indser, at de er forsøgsdyr i et socialt spil.

”Metoden” lægger ud med en forfriskende, moderne billedside, der benytter sig af split screen, hvor billedet deles op og viser en begivenhed fra flere vinkler eller præsenterer forskydninger i tid eller sted. Men snart hører hittepåsomheden op, og filmen bliver ganske konventionel i sin fortælling.

Da filmens handling (de første fem minutter undtaget) udspiller sig i mødelokalet med det stadigt dårligere indeklima, skal det indbyrdes spil mellem personerne bære hele filmen.

Upersonlig Tati

Og det bliver hurtigt problematisk, for så spændende er det heller ikke, at to af deltagerne tilsyneladende har en fortid sammen, eller at den ene kvinde lader sig overtale til en hurtig omgang lir i frokostpausen.

Filmens underliggende tema, de store multinationale firmaers kyniske og koldblodige mangel på medmenneskelighed – der spejles i anti-globaliseringsdemonstrationen nede på gaden, en snes etager under mødelokalets antiseptiske sikkerhed – forbliver underligt usagt.

Mest af alt virker ”Metoden” som en farce, en upersonlig omgang Tati i et postmodernistisk Microsoft-land, og som sådan er den egentlig munter nok. Men det var vist ikke helt det, der var meningen.

Anmeldelse af Den store skønhed

05-09-2013: Man kan ikke ønske sig mere af en film. ”Den store skønhed” er lystig og lyrisk turbulent, et satirisk, surreelt blik på det moderne Italien. Læs artikel

Anmeldelse: Kujoner

08-04-2010: Postuleret og usammenhængende film vil alt for meget og glemmer rent at være film. Læs artikel

Anmeldelse: Gigante

17-07-2009: Den sydamerikanske film ”Gigante” vandt Sølvbjørnen på filmfestivalen i Berlin. Læs artikel

Anmeldelse af Human Capital

20-11-2014: Smart komponeret satire over borgerskabets tomme, stive tilværelse – bygget op omkring en kriminalhistorie. Men satiren bliver for demonstrativ. Læs artikel

Anmeldelse af Living is Easy with Eyes Closed

11-09-2014: Spanien anno 1966 beskrives med både kras ærlighed og kærlig humor. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...