Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af McFarland | film.guide.dk

Anmeldelse af McFarland

En socialt derangeret lærer ankommer til en lille, fattig flække, befolket med latinoer. Trods forbehold i begyndelsen bliver han og familien accepteret, især da han sammensætter et succesfuldt hold til terrænløb.

Drama/sportsfilm
McFarland

USA 2015

Instruktion: Niki Saro

2 timer og 9 minutter


Kevin Costner har altid virket som tilforladeligheden selv – og en smule kedelig. Her spiller han Jim White, lærer og fodboldtræner i Idaho. Han forløber sig over for en spiller, har andre pletter på generaliebladet og må flytte til McFarland i det sydlige Californien med sin kone og deres to børn. Klar social deroute.

Familien ankommer til et ramponeret hus i et nedslidt, fattigt kvarter, befolket med latinoer, der taler mere spansk end engelsk. Fædrene er daglejere, der plukker jordbær, tomater og kål – hårdt arbejde, som også deres halvvoksne drenge må yde. Mødrene passer hjemmet.

Jim White kommer straks på kant med fodboldtræneren, en stupid stodder, men opdager, at skolens drenge har særlige talenter for at løbe. Han får organiseret et hold til terrænløb og træner det hårdt. Drengene gør modstand, det samme gør fædrene. Vi er i 1987, og det lykkes for Jim at svejse de modvillige knægte sammen til et elitehold, der vinder adskillige mesterskaber.

Begge parter tager fejl

Spændingen står mellem Jim og miljøet. Drengene stoler ikke på ham: Han er en fremmed, der bare tænker på at slippe væk fra fattigdommen og McFarland hurtigst muligt. Hvad han også vil. Men begge parter tager fejl: Jim opdager den lokale befolknings sammenhold og menneskelige kvaliteter, og langsomt opdager de hans engagement og gode vilje og tager ham til sig som en af deres egne.

Samtidig befinder konen og børnene sig bedre i det fattige, men menneskeligt varme miljø end noget andet sted.

Langsomt og en smule omstændeligt – der er mange løbeture – arbejder filmen sig frem mod drengenes stigende hengivenhed for Jim, som de begynder at tiltale ”Coach” (træner) til afløsning for ironiske øgenavne, så det bliver en næsten opbyggelig historie om menneskeligt fællesskab trods forskelligheder og værdifulde egenskaber selv hos samfundets dårligst stillede, endnu en film i den smukke humanistiske tradition, som Obama har formuleret i ordene ”Yes We Can”!

Det lykkes at tegne hver af drengene med hver sin individualitet, og i så høj grad bygger filmen på en historisk virkelighed, at den til sidst kan oplyse – ikke kun om holdets mange triumfer, men også hvad der siden blev af drengene, der alle mod forventning fik en college-uddannelse, og – overraskende – for de flestes vedkommende forblev i McFarland og lagde deres kræfter der, hvor de med succes om ikke løb for et bedre liv.

Ikke nogen stor, epokegørende eller æstetisk nyskabende film, men en traditionel historie, der bliver til en livsbekræftende oplevelse.

Anmeldelse af Black and White

17-04-2015: Rørstrømsk og velmenende film med Kevin Costner i rollen som fordrukken bedstefar er for de mest sejlivede fans. Læs artikel

Anmeldelse af Out of the Furnace

13-03-2014: Christian Bale er fremragende som en afdæmpet arbejder, der havner i en voldssuppedas på grund af sin utilpassede bror. Læs artikel

Anmeldelse: Hvad med Kevin?

12-04-2012: Filmdrama: Lynne Ramsays fremragende ”Hvad med Kevin?” rammer som et knytnæveslag i maven og efterlader sit publikum rystet og lamslået. Læs artikel

Anmeldelse af Det er herligt at leve

16-12-2014: Frank Capras juleklassiker over dem alle kan opleves på det store lærred. Det er en usigelig fryd. Læs artikel

Anmeldelse af The Homesman

03-12-2014: Western: Tre kvinder er gået fra forstanden ude på den rå prærie og skal fragtes til tryggere kår. Det klarer en stærkt spillende Hilary Swank i et oprivende samspil med en brovtende enspænder, instruktøren Tommy Lee Jones. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...