Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Tropa de Elita | film.guide.dk

Tropa de Elita

”Tropa de Elita” vandt Guldbjørnen ved årets filmfestival i Berlin. Filmen er en brutal og troværdig skildring af politiets vilkår i Rio de Janeiro, hvor man enten er korrupt eller nådesløs.

DRAMA TROPA DE ELITE - ELITESTYRKEN

Brasilien 2007

Instruktion: José Padilha

1 time, 55 minutter

Premiere i Dagmar, Empire, Grand og Vester Vov Vov i København, Metropol i Århus og Café biografen i Odense

»Ikke engang den israelske hær træner sine folk så hårdt,« bemærker politikaptajn Nascimento stolt. Men hans sortklædte specialtropper i 1990'ernes Rio de Janeiro har også brug for al den hårdhed, de kan få.

I kæmpebyens mange slumkvarterer, favelaerne, regerer narkobagmændene med hård hånd og store våben. Mens det almindelige politi, der skal forestille at bekæmpe dem, er så dårligt uddannet, usselt lønnet og i det hele taget presset, at ikke engang korruptionen fungerer ordentligt.

Nascimentos lillebitte korps, BOPE, gør derimod alt for ikke at være korrupt. Til gengæld skyder de forhærdede elitesoldater for at dræbe, og det gør de ofte, og spørger kun, når de skal have torteret informationer ud af vidner.

Filmen er baseret på to virkelige BOPE-officerers historie. Det afholdt dog ikke korpset fra at prøve at få standset filmen.

Korruption på alle planer
Da vi kommer ind i historien er Nascimento, stærkt spillet af Wagner Moura, ved at være slidt op. Oven i købet skal han også være far.

Han vil derfor trække sig tilbage fra aktiv tjeneste. Spørgsmålet er nu, hvem af to unge rekrutter, en skydegal og en mere idealistisk og eftertænksom, der vil vise sig at være den mest egnede afløser.

Det er ikke svært at gætte og ville heller ikke være det, hvis Nascimentos illusionsløse fortællerstemme ikke, som tilfældet er, havde afsløret det i utide. Men den relativt spinkle intrige - idealisten bliver sågar også kæreste med en pige med gangsterforbindelser - er også kun motoren for en mere overordnet skildring af et samfund, der på alle planer er gennemsyret af vold, korruption og forråelse.

De egentlige skurke
Spillefilmdebutanten José Padilhas ”Tropa de Elite”, der tidligere på året vandt Guldbjørnen ved filmfestivalen i Berlin, kan med sin virkningsfuldt hidsige, håndholdte billedstil og brutale musik ligne en slags søsterfilm til Fernando Mereilles endnu voldsommere ”City of God” fra 2002. Den fortalte en åndsbeslægtet, om end mere nuanceret og uforudsigelig historie set fra gangsternes synspunkt, men på en måde er det heller ikke dem, der er de egentlige skurke her.

Det er snarere den på én gang naive og kyniske overklasse, hvor man gerne indtager alt det hash og kokain, man kan få fat i, uden overhovedet at evne eller gide tænke over, hvad det fører med sig længere nede i samfundet.

Over for deres afstumpethed er gangsternes og politifolkenes nådesløshed tæt på at ligne henholdsvis en logisk konsekvens og et nødvendigt onde, men det er også præcis denne dobbelthed, der får filmens appel til at række ud over blot at være en lokal brasiliansk fortælling.

Anmeldelse af Trash

04-12-2014: Der er ikke noget rod i Stephen Daldrys spændingsfilm for unge og voksne, selv om den foregår på en losseplads i Brasilien. Læs artikel

Anmeldelse af Stratos

31-07-2014: Stillestående, prætentiøst forsøg på at lave en middelhavs-film noir, hvor Grækenlands økonomiske fallit afspejles i en morders blodige håndværk og triste hverdag. Læs artikel

Anmeldelse af Kartellet

27-02-2014: Anders W. Berthelsen har perfektioneret rollen som den idealistiske, men leverpostejsnormale mand, der fanges i et grimt magtspil. Det bliver ”Kartellet” dog ikke bedre af. Læs artikel

Anmeldelse: Wall Street: Money Never Sleeps

29-09-2010: Michael Douglas er som god rødvin i filmen ”Wall Street”. Filmen er så god, at man sagtens kan se den et par gange. Læs artikel

Nyhed: Film om grådighed indtager Cannes

14-05-2010: Der er gået mere end tyve år, siden Michael Douglas erklærede, at grådighed er godt i filmen "Wall Street". Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...