Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Johnny Mad Dog | film.guide.dk

Johnny Mad Dog

Fabelagtig, men smertelig skildring af afrikanske børnesoldater.

Krigsdrama

Johnny Mad Dog

Frankrig, Belgien, Liberia

2008

Instruktion: Jean-Stéphane Sauvaires

1 time 37 min.

Premiere i dag i Grand Teatret og Palads i København samt i Øst for Paradis i Århus

Kompromisløs er et ord, der alt for ofte bruges skamløst ukritisk. Men i tilfældet ”Johnny Mad Dog” er alle andre udtryk ufuldendte.

For Jean-Stéphane Sauvaires fremragende, barske skildring af alt for unge børnesoldater i et unavngivet afrikansk land får de små hår til at rejse sig på publikums arme, mens man uden held forsøger at bilde sig selv ind, at det ikke ville kunne ske i virkeligheden.

Johnny Mad Dog (Christophe Minie) er 15 år og har så længe, han kan huske, været en del af en oprørshær ledet af General Never Die. De mærkværdigt opfindsomme navne, der også tæller No Good Advice, bliver ungerne tildelt, når de indlemmes i hæren og hives bort fra deres familie, hvis den da ikke allerede er væk.

Her lærer de hårdkogte lektier om, at hvis man ikke er bange for at dø, så skal man ikke blive født, og at man til enhver tid må ofre sig i kampen mod det siddende styre.

Med død som middel
De hjernevaskede børnesoldater er klædt ud i alt fra glimtende perlekæder til iturevne brudekjoler og ledsaget af dræbende våben, hvis konsekvens, de ikke er i stand til at forestille sig, mens de på arrigt engelsk overfalder alle, der måtte komme i vejen for dem.

Filmen følger på den ene side Johnnys hær og i en anden, men sammenhængende tråd pigen Laokole, der forsøger at redde sin sårede far og lillebror fra den konstante kugleregn. Hun møder Johnny og får en form for sårbarhed frem i den upåvirkelige kriger, der til slut svigtes af alt, hvad han troede på.

”Johnny Mad Dog” fungerer først og fremmest, fordi den nægter at forfalde til sentimental indføling. Sauvaire er så åbenlyst opmærksom på sit emnes styrke og indbyggede forfærdelighed, at det ikke er nødvendigt at lægge violiner eller anden påvirkning på.

Det skærer i hjertet, når man ser 10-årige stenede på kokain og høje på tanken om en frelse, der skal fremkæmpes med død som middel, og filmen bliver et af de stærkeste dokumenter på det grusomt pinefulde røveri af de unge afrikaneres barndom.

Anmeldelse: Irina Palm - Nattens røde lygter

01-05-2008: Meget fin film med en fantastisk Marianne Faithfull i hovedrollen. Læs artikel

Anmeldelse af Grace of Monaco

21-05-2014: ”Grace of Monaco” er et drivende sentimentalt melodrama, der forsøges piftet op med et nådesløst ligegyldigt politisk drama. Læs artikel

Anmeldelse: Drengen med cyklen

26-04-2012: Filmdrama: Der er intet nyt under solen hos Dardenne-brødrene - og gudskelov for det! Læs artikel

Anmeldelse: Guilty

08-03-2012: Loyal og knusende skildring af levende mareridt. Læs artikel

Anmeldelse: Mr. Nobody

23-12-2010: En række kvalitetsskuespillere leverer store præstationer i en film om livets uendelige muligheder og uforudsigeligheder. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...