Anmeldelse:
Anmeldelse: 2 out of 6
Find mere om:
Blindness | film.guide.dk

Blindness

Nobelpristageren José Saramagos ”En fortæling om blindhed” er som film blevet en pointeforladt stiløvelse.

Fabel

BLINDNESS

Canada/Brasilien/Japan 2008

Instruktion: Fernando Meirelles

2 timer

Premiere i Dagmar i København

Det vidunderlige ved litteratur er, som det så ofte er blevet sagt, at man kan skabe sine egne billeder. Ikke mindst, når der som i den portugisiske nobelpristager José Saramagos roman ”En fortælling om blindhed” fra 1995 er tale om en fortælling om at miste synet.

I en anonym storby begynder flere og flere mennesker pludselig at se alting som en hvid tåge. Regimet stuver den første flok ofre sammen på en anstalt, hvor de så i øvrigt må klare sig selv, med hastigt tiltagende brutalitet, fornedrelse og tab af menneskelighed til følge.

Helt galt
Den dystre fabel om hvad der sker med os, og hvordan vi er sammen, hvis vi med ét mister den vigtigste orienteringssans, fungerer stærkt som litteratur. Takket være forfatteren og hans sprog kan man sagtens leve sig ind i personernes følelser og handlinger.

Som film går det til gengæld helt galt. Uanset hvor mange tricks, effekter og stemninger den talentfulde brasilianske instruktør Fernando Meirelles (”City of God”, ”The Constant Gardener”) mobiliserer for at fange tilskueren.

Det lykkes bare ikke. Modsat når man læser, er man i biografen grundlæggende kun udenforstående tilskuer til de blindes stadig mere opløste verden af lyde, lugte, smag og føleri, der ironisk nok er skildret i et udsøgt raffineret, stilfuldt billedsprog.

Lommefilosofi
Derudover kæmper en håndfuld store skuespillere som Julianne Moore, Mark Ruffalo, Gael Garcia Bernal og Danny Glover med at få liv i nogle roller, der ikke er interessante som meget andet end netop roller, og en handling der efterhånden fuser mere og mere ud i skiftevis tilfældigheder og forudsigelighed. Her er kvinden, der skjuler at hun har synet i behold, her er den standhaftige humanist, her er den magtsyge platugle, og her er - klicheernes kliché - den vise gamle sorte mand, der fra tid til anden sågar også fungerer som lommefilosofisk fortællerstemme.

Om Saramagos særegne roman overhovedet kan filmatiseres seværdigt, er nok tvivlsomt. Her sidder man navnlig tilbage med fornemmelsen af, at den snarere ville være oplagt som hørespil.

Anmeldelse af Tom at the Farm

11-09-2014: Canadisk films unge gulddreng lokker med elegant homogys i ”Tom at the Farm”. Læs artikel

Anmeldelse af Min søns familie

28-05-2014: Japansk mesterinstruktør udfordrer vores forestillinger om familie i et fremragende drama om forbyttede børn. Læs artikel

Anmeldelse af Håbets land

12-09-2013: Kritisk beretning om opdigtet atomkatastrofe i Japan er melodramatisk realisme. Læs artikel

Anmeldelse: Barneys mange liv

30-06-2011: Paul Giamatti spiller igen en lille mand, der gør et enormt indtryk. Læs artikel

Anmeldelse: Mr. Nobody

23-12-2010: En række kvalitetsskuespillere leverer store præstationer i en film om livets uendelige muligheder og uforudsigeligheder. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...