Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af The Broken Circle Breakdown | film.guide.dk

Noget nær den perfekte film

Denne belgiske film blander musik, kræft og kærlighed på begavet vis.

Drama
The Broken Circle Breakdown
Belgien, 2012
Instruktion: Felix Van Groeningen
1 timer og 50 minutter
Premiere i udvalgte biografer landet over
 

Det sker sjældent, at et filmværk i den grad føles som et stykke levet liv, der udfoldes i realtid foran øjnene på en. Men den belgiske film med den knudrede titel ”The Broken Circle Breakdown” gør netop dette. Og det på trods af, at der klippes lystigt rundt i kronologien. Det er noget af en bedrift af instruktøren Felix Van Groeningen og hans hold af dygtige filmhåndværkere. Alt synes ubesværet og ægte, selv om det er en tydelig filmisk konstruktion. Man får noget nær den perfekte filmoplevelse – ambitiøs på både mediets og publikums vegne. Sikke en gave.

Musikken spiller med

Parret Elise og Didier har fået en datter. Hun har fået kræft. En dødelig sygdom er per definition tragisk, men det synes endnu tungere at bære, når det er et barn, der rammes.

Parret tackler det med mere eller mindre synlig selvkontrol. De henholdsvis støtter hinanden og sparker benene væk under hinanden. Sorgen bliver en centrifugalkraft, der slynger de to forældre mod hinanden med ødelæggende styrke. Men deres kærlighed er heldigvis sået i et fast fundament. I tilbageklip ser vi, hvordan de to har mødt hinanden, har forført hinanden og har elsket hinanden. De bor på landet, hun arbejder i en tatoveringsbiks, han er musiker og gør-det-selv-mand.

Også hun bliver fanget af musikken og indtræder i hans band som sangerinde. Klipningen giver parret nye begyndelser og indgyder håb om, at de virkelige tragedier har fået lov at blive liggende på klipperummets gulv eller rettere er glemt i computerens skraldespand. Igen smelter virkeligheden og filmskabelsen sammen.

Musikken fylder i deres liv og dermed også hos publikum. Er man til bluegrass, bliver man rigeligt forkælet. Soundtracket tilfører filmen en melodiøs poesi og fungerer som markør for både det sørgmodige og det livsglade. Men musikken er faktisk så velintegreret i filmens fortælling, at den er mere en medspiller end en kommentator. Ligesom det også var tilfældet i den velspillende ”Once”, hvor musikken blev kønt klingende tredjemand i et skramlende parforhold.

Social- og religionskritik

Humanismen formeligt strømmer ud af ”The Broken Circle Breakdown”, der kan få en til at ønske sig tilbage til 1960’ernes glorificerede hippiedage. Fred og kærlighed sgu. Men det er ikke et naivt og romantisk verdensbillede, der tegnes her. Her er bramfri, men intelligent socialkritik mellem linjerne. Der uddeles tæsk til religiøs konservatisme, der har stoppet stamcelleforskningen i USA.

Paradoksalt nok stoppes en udvikling, der kunne redde liv, og mennesket har dermed gjort sig selv til herre over liv og død, netop som man ellers ville undgå. Men kritikken er ikke ensporet.

Elise abonnerer f.eks. på forestillingen om efterlivets himmelflugt, og hun anerkender og bruger troen som trøst. Og så gennemsyres hovedpersonernes liv af en amerikanostalgi, der står i kontrast til kritikken af landets reaktionære kræfter.

Det er simpelthen svært at finde noget som helst negativt at sige om dette stykke begavede filmkunst.

Anmeldelse af Grace of Monaco

21-05-2014: ”Grace of Monaco” er et drivende sentimentalt melodrama, der forsøges piftet op med et nådesløst ligegyldigt politisk drama. Læs artikel

Anmeldelse af Diana

25-09-2013: Historien om Prinsesse Dianas død var en katastrofe. Det er der kommet en katastrofal film ud af. Læs artikel

Anmeldelse: Drengen med cyklen

26-04-2012: Filmdrama: Der er intet nyt under solen hos Dardenne-brødrene - og gudskelov for det! Læs artikel

Anmeldelse af Timbuktu

29-04-2015: Filmdrama: Timbuktu er en by syd for Sahara. Her udspilles denne film, der handler om en immigreret kvæghyrdes tragedie og om muslimske fundamentalisters terror og blinde had til jævne menneskers daglige liv. Læs artikel

Anmeldelse af Rosita

16-04-2015: Drama: Det giver en besk smag i munden, at titelkarakteren Rosita, en postordrebrud fra Filippinerne, forbliver en rekvisit i fortællingen om et far og søn-forhold. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...