Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af The Impossible | film.guide.dk

Melodramatisk oversvømmelse

J.A. Bayonas smukke, men uraffinerede tsunamifilm manipulerer sit publikum til at tudbrøle.

Drama
The Impossible
Spanien, 2012
Instruktør: J.A. Bayona
1 time 54 minutter
Premiere i dag i en række biografer landet over.

Den famøse tsunami i Det Indiske Ocean den 26. december 2004 ændrede livet for mange familier verden over. Med dette insisterende memento føres vi ind i J.A. Bayonas »based on a true story«-skildring af, hvordan tsunamien ramte en spansk familie, der dog her er gjort britisk for at gøre filmen mere eksporterbar, må man formode.

Allerede i sit udgangspunkt er filmen faretruende tæt på at være en tårepersende kliché, men måske ville instruktøren, der senest stod bag den mesterlige, isnende gyser ”Børnehjemmet” fra 2007, kunne få noget originalt ud af det tilsyneladende banale materiale?

Det er desværre ikke tilfældet, og ingen af Bayonas genialiteter fra ”Børnehjemmet” gives ny næring i denne skabelonskårne mavepuster af en tudefilm, der udelukkende udmærker sig ved sin elegante billedside.

Følelser tages som gidsel

Maria og Henry Bennett (Naomi Watts og Ewan McGregor, der plasker forvildet rundt for at finde mening i filmen) er lykkeligt gift og har sønnerne Simon, Thomas og Lucas på 5, 7 og 14 år. De bor til daglig i Japan, hvor Henry har et formentlig velbetalt job, og Maria, der egentlig er uddannet læge, passer hus og børn. De er på juleferie i thaiparadiset Khao Lak, hvor de hurtigt får opgraderet deres oprindelige booking til en endnu lækrere villa.

Der er styr på det hele lige indtil den 26. december, da hele familien hygger sig i og ved poolen. Pludselig, ud af ingenting går havet og vinden amok og flår alt fra hinanden. Det er vanvittigt flot udført, og her er filmen reelt medrivende, fordi sceneriet er så teknisk dygtigt lavet.

Men det lykkes ikke tsunamien at skylle melodramaet bort, og resten af filmen får man som publikum gidseltaget sine følelser med meget billige kneb. Det er jo aldrig rart at se børn, der lider eller bliver væk fra deres forældre.

Smukt – og middelmådigt

”The Impossible” følger efter tsunamien to spor, inden disse til slut flettes sammen igen.

I det første spor følger vi Maria og Lucas’ kamp gennem vandmasserne. Særligt Maria er hårdt såret, men det lykkes dem at finde sikkerhed og undervejs også at redde en lille svensk dreng, der er forladt og alene (indsæt selv lommetørklæde). De findes af en redningstrup, der fragter dem til et overfyldt hospital, hvor Maria skal tilses og senere opereres.

På sin mors opfordring giver Lucas sig i kast med at hjælpe andre med at finde deres familie, men da han kommer tilbage til sin mors leje, er hun væk.

I det andet spor opdager vi, at også Henry og de to mindste sønner er i live. Simon og Thomas er rædselsslagne, men deres far beslutter sig alligevel for at sende dem alene op til en lejr i bjergene, mens han selv bliver tilbage og leder efter Maria og Lucas. Det er meget muligt, at det rent faktisk er sket sådan i virkeligheden, men på film virker det såre utroværdigt at lade sig skille fra sine børn efter sådan et drama.

Der trykkes på alle underlødige tangenter i ”The Impossible”, der hverken bliver interessant som historie eller som film. De smukke billeder lades i stikken af en middelmådig fortælling, der ikke har andet end manipulerede følelsesudbrud på hjerte.

Nyhed: Her er Guldpalme-vinderen

19-05-2010: Der skal ske et mirakel, hvis der skal komme en film, som er mere egnet som Guldpalme-vinder. Læs artikel

Anmeldelse af Living is Easy with Eyes Closed

11-09-2014: Spanien anno 1966 beskrives med både kras ærlighed og kærlig humor. Læs artikel

Anmeldelse af Grace of Monaco

21-05-2014: ”Grace of Monaco” er et drivende sentimentalt melodrama, der forsøges piftet op med et nådesløst ligegyldigt politisk drama. Læs artikel

Anmeldelse af Familien

06-02-2014: Et brandvarmt ensemble lader ord og følelser eksplodere i denne dramatiske filmatisering af Tracy Letts’ prisbelønnede teaterstykke. Læs artikel

Anmeldelse af Perfect Mothers

10-10-2013: Fejlbehæftet, men fascinerende film om tabuiseret kærlighed mellem mødre og sønner. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...