Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Saving Mr. Banks | film.guide.dk

Bevæbnet med paraply

Der er blevet brugt mere end bare en skefuld sukker for at få Disney’s temmelig melodramatiske ”Saving Mr. Banks” til at glide ned. Men når resultatet er så charmerende, som tilfældet er, så tilgiver man gerne de lette kalorier.

Drama
Saving Mr. Banks

USA, England og Australien, 2013

Instruktør: John Lee Hancock

2 timer og 5 minutter

Premiere i dag i en lang række biografer landet over


Den får alt, hvad den kan trække i John Lee Hancocks ”Saving Mr. Banks”, der er baseret på den virkelige historie om, hvordan salig Walt Disney, da hans døtre var små, lovede dem, at han ville filmatisere deres yndlingshistorie om den flyvende og syngende barnepige Mary Poppins.

Det var tilbage i 1940’erne, og som det står klart i filmens åbningssekvens, har den ellers svært overbevisende Disney i 1961 endnu ikke haft held til at overtale den snerpede, tilknappede brite Pamela Travers – eller mrs. Travers, som hun insisterer på at blive kaldt – til at opgive rettighederne til sin populære figur.

Men det står sløjt til med finanser i det lille byhus i London, og mrs. Travers’ agent må skære det ud i pap: Der er ikke flere penge. Så han råder hende til i det mindste at springe på flyet til Los Angeles for at høre, hvad Disney vil tilbyde.

Hollywood og frisind

Det er med alle tænkelige forbehold pakket i den lille håndbroderede kuffert, at mrs. Travers tager turen over Atlanten, og alle hendes fordomme skal vise sig at blive motioneret i det 1960’er-frisindede Hollywood, hvor alle er på fornavn, og jovialiteten er så gennemsyrende, at hendes britiske foragt får kamp til stregen.

Walt er en elskelig mand, der er uhørt fascineret over endelig at have fået madammen til at møde op. Mrs. Travers gengælder dog ingenlunde hans begejstring, ligesom hun heller ikke falder i svimer over de sangskrivere og den manuskriptforfatter (glimrende spillet af B.J Novak, Jason Schwarztman og Bradley Whitford), som hun har fået stillet til sin rådighed. ”Mary Poppins” skal ingenlunde være en musical, og den skal da slet ikke være en af Disneys latterlige animationer.

Filmen i filmen

Historien vil vide, at mrs. Travers ikke fik det helt, som hun ville have det, men Hancock viser, hvor stædig en attitude hun lagde for dagen, og hvor svært det var at realisere en af filmhistoriens mest elskede børnefilm.

Tom Hanks og Emma Thompson er uforlignelige som henholdsvis Walt Disney og Pamela Travers, og kemien mellem dem er enestående. Det skyldes ikke mindst Kelly Marcel og Sue Smiths fine manuskript, hvor langt de fleste replikker sidder lige i skabet.

Den psykologiske dimension kniber det mere med at få gjort overbevisende. Det står hurtigt klart, at der er en særlig grund til, at mrs. Travers holder Mary Poppins så kær, og i lange flashbacks til barndommen, der desværre er lige vel skematiske, findes nøglen til hendes personlige modstand.

Det er, når filmen handler om filmen i filmen, at ”Saving Mr. Banks” er bedst, men her er det også et lille stykke kulørt, smittende mainstreamfilmhistorie.

Anmeldelse: Sherlock Holmes

23-12-2009: Den geniale detektiv er forvandlet til en actionhelt a la James Bond, men personificeret af Robert Downey Jr. er han stadig et dybt charmerende bekendtskab. Læs artikel

Anmeldelse af One Chance

15-01-2014: Drama: Der er ganske enkelt ikke stof nok i den umage historie om Paul Potts til at bære en hel spillefilm. Læs artikel

Anmeldelse: Miral

13-01-2011: Klæg og ujævn film om konflikten i Mellemøsten set med palæstinensernes øjne. Som om de ikke har problemer nok. Læs artikel

Anmeldelse: Sandhedens time

13-02-2009: Grundig og underholdende film om Nixons tv-bekendelser. Læs artikel

Anmeldelse: Den anden søster

21-08-2008: Film: Hvorfor i alverden denne film ikke er lavet før, spørger man sig selv? Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...