Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Stille lys | film.guide.dk

Stille lys

Gribende, men langstrakt mexicansk drama


Mexico/Frankrig/Holland/Tyskland, 2007

Instruktør: Carlos Reygadas

127 minutter


Kameraet bevæger sig langsomt, meget langsomt, fremad i åbningssekvensen af mexicanske Carlos Reygadas nyeste film, ”Stille lys”, som for at indikere, at vi nærmer os noget ganske særligt, der skal behandles varsomt. Og intet kunne være mere rigtigt. For her er en film, der vitterlig ikke ligner noget, som har været i biografen rigtig lang tid.

”Stille lys”, hvis poetiske titel er ekstremt velvalgt, foregår på en landlig mexicansk egn, hvor beboerne taler et kringlet hollandsk. Vi følger Johan og Esther, der har en mægtig børneflok og baserer deres liv på kristne dyder og værdier.

Martret kærlighed
Men Johan er martret af sin kærlighed til en anden kvinde, Marianne, som han med Esthers vidende har haft et forhold til i to år. Dog kan han ikke forlige sig med sin identitet som god kristen og samtidig have et udenomsægteskabeligt forhold, men kærligheden til Marianne er for stor til, at han kan give slip.

Men hvor de fleste kærlighedshistorier i almindelighed og trekantsdramaer i særdeleshed ender i gråd, følelsesvirvar og store beslutninger, gør ”Stille lys” præcis det modsatte. Reygadas formår ganske simpelt at fortælle sin historie helt uden voldsom intrige. Hans tillid til, at de forsagte og forstemte karakterer på lærredet kan formidle den sorg og splittelse, der følger med utroskaben, holder heldigvis vand og gør ”Stille lys” til en meget stærk historie.

Debut til alle tre
De tre hovedroller, Cornelio Wall som den splittede Johan, Miriam Toews som Esther og Maria Pankratz som Marianne, debuterer alle i denne film og gør det exceptionelt godt og fuldstændig overbevisende.

Lydsporet er nøgent og nøgternt; ingen unødvendige musikalske forstyrrelser, kun det tikkende ur, græshopper og cikader høres konstant i baggrunden.

Mod slutningen går der imidlertid en smule for meget religiøs mystik i filmen, og måske Reygadas har skulet salig Dreyer over skulderen i de afsluttende scener, hvis indhold ikke skal afsløres her. Det forekommer en smule ude af trit med filmens temperament i øvrigt, men blokerer ikke for en stor - ikke mindst visuelt - filmoplevelse.

Anmeldelse af Lys efter mørke

18-07-2013: Mexicanske Carlos Reygadas serverer poetisk og potent eksperimentalkunst. Det er formidabelt. Læs artikel

Anmeldelse: Erindring om mine bedrøvelige ludere

03-05-2012: Drama: Henning Carlsens kærlighedspostulat af en film er både bedaget, problematisk og ubehjælpsom. Læs artikel

Anmeldelse af Far from the Madding Crowd

23-04-2015: Thomas Vinterbergs filmatisering af Thomas Hardys roman fra 1874 er ikke fejlfri, men den når glimtvist stormfulde højder. Læs artikel

Anmeldelse af Focus

05-03-2015: Romantisk svindlerfilm med Will Smith og Margot Robbie kan ikke finde fokus. Læs artikel

Anmeldelse af Breathe In

15-01-2015: Der mangler ilt i historien om en ung kvinde, der falder for en ældre mand og vice versa. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...