Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Reaching for the Moon | film.guide.dk

Når tårer bliver til styrtregn

Tunge klichéer og lesbiske stereotyper forhindrer ”Reaching for the Moon” i at blive en god film.

Drama
Reaching for the Moon
Brasilien, 2013
Instruktør: Bruno Barreto
1 time og 58 minutter
Premiere i fire danske biografer.
 

Der er biografiske film, der nærmest skriger på at blive lavet, og så er der biografiske film, som man i den grad må undre sig over.

Historien om den amerikanske digter og Pulitzer-vinder Elizabeth Bishop hører – må man konstatere efter at have set brasilianeren Bruno Barretos film om hende – til i den sidste kategori. Måske fordi instruktøren fokuserer på hendes privatliv i stedet for hendes litterære bedrifter.

Usandsynlig forelskelse

Elizabeth Bishop (spillet køligt af den relativt ukendte Miranda Otto) rejser i 1951 til Brasilien. Hun søger luftforandring og døjer med skriveblokade og kan ikke komme videre i sit digt om kunsten at miste. »Observationer brudt til smukke vers« kalder hendes ven Robert Lowell (Treat Williams) konstaterende hendes poesi.

Elizabeth søger tilflugt hos sin gamle veninde, Mary (Tracy Middendorf), der lever sammen med arkitekten Lota de Macedo Soares (Glória Pires) i et lesbisk forhold. Elizabeth falder med det samme med sine tilknappede jakker og kølige attitude udenfor, og Lota har ikke andet end himmelvendte øjne tilovers for den nye gæst. Indtil hun en dag forelsker sig i hende, hvilket filmen i den grad forsømmer at sandsynliggøre. Selv om det virkelig er hændt, er det ikke sikkert, at det fungerer som fortælling, og det gør det absolut ikke her. Faktisk virker forelskelsen mellem Lota og Elizabeth lige så lidt sandsynlig, som da Samantha blev lesbisk i ”Sex and the City”.

Det aparte arrangement bliver, at Elizabeth og Lota lever sammen som elskende, mens Mary bliver boende i huset og som kompensation får et adoptivbarn. Lota bygger et modernistisk kontor til Elizabeth i bjerget omkring ejendommen, hvor hun kan sidde og skrive.

Men Elizabeth er ikke god til at være lykkelig og begynder at falde tilbage i sin gamle drukfældige uvane og begynder langsomt, men sikkert, at forsumpe i alkohol. Det er i denne periode, at hendes litteratur stormer mod himlen, men i stedet for at gøre Bishops egentlige claim to fame essentielt, reduceres hun til sit køn og sin seksualitet, hvilket netop bød den virkelige forfatterinde imod.

Smukke stemningsbilleder

”Reaching for the Moon” byder på smukke stemningsbilleder fra Rio og Manhattan og tegner et indbydende tidsbillede, der flankeres af bossanovarytmer på det glimrende soundtrack. Lotas glasarkitektur giver mulighed for flotte beskæringer af billederne.

Men hele filmen er tynget af stereotype klichéer om iltre sydamerikanere og lesbiske, der elsker at vaske hinandens lange hår, og det er ikke just elegant, når tårer pludselig bliver til styrtregn.

Det er synd og skam for den dygtige digter, at hun skal trækkes med et så reducerende eftermæle.

Anmeldelse af Yves Saint Laurent

03-04-2014: Trods kokain, sprut og homosex forbliver ”Yves Saint Laurent” en artig biopic om en af haute couturens absolutte mestre. Læs artikel

Anmeldelse af Mandela – vejen til frihed

22-01-2014: Biografisk drama: »Nkosi Sikelel’ iAfrika« synges der i den sydafrikanske nationalsang. Gud velsigne Afrika. Nelson Mandela blev ansigt for den samlede modstand mod apartheid, men helgenkåres heldigvis ikke i denne film. Læs artikel

Anmeldelse af Spies og Glistrup

28-08-2013: Biografisk filmdrama: Underholdende og velspillet fortælling om venskabet mellem to så forskellige sind som Spies og Glistrup. Læs artikel

Anmeldelse af Selma

25-03-2015: Biografisk film: I byen Selma i staten Alabama udkæmpedes de hårdeste kampe for sortes rettigheder i begyndelsen af 1960’erne under præsten Martin Luther Kings karismatiske ledelse. Filmen skildrer højdepunkter i borgerretsbevægelsens – og hans historie. Læs artikel

Anmeldelse af Big Eyes

05-03-2015: Tim Burtons biografiske film om kunstneren Margaret Keane og hendes svindlermand er underholdende, men uden aura. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...