Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Frankrig
Tyskland
England
Filippinerne
Captive | film.guide.dk

Captive

Brillante Mendoza excellerer i kompromisløs realisme og har skabt en relevant og og dybt tankevækkende film.

Drama
Captive
Frankrig/Filippinerne/Tyskland/England, 2011
Instruktion: Brillante Mendoza
2 timer

Den filippinske instruktør Brillante Mendoza er en rigtig festival darling. En af den slags instruktører, som bader i succes på alverdens anerkendte filmfestivaler, men som har vanskeligt ved at finde vej til den kommercielle biografdistribution. Derfor er det en stor glæde, at Mendoza nu får ”Captive” op i de danske biografer.

Og er man skeptisk over for det eksotiske art house-islæt, må man ikke lade sig skræmme, for ”Captive” er ud over at være en fantastisk smuk og relevant film også ganske tilgængelig.

Samhørighed i junglen

”Captive” udspiller sig i 2001 og 2002 (med 9/11 som et oplagt, men aldrig overtydeligt pejlemærke), hvor 20 gæster på det ellers solbeskinnede og idylliske Dos Palmas-resort blev taget til fange af den voldelige muslimske Abu Sayyaf-gruppe. Gruppens mål er at opnå uafhængighed for den filippinske ø, Mindanao, og dens formodning er, at gidslerne vil hjælpe den til at nå målet. Blandt de tilfangetagne er den kristne, franske socialarbejder Thérèse (spillet med vanlig overlegenhed af Isabelle Huppert, der ubesværet veksler mellem sårbarhed og handlekraft) og hendes aldrende filippinske veninde, Soledad. Derudover tæller gidslerne en broget flok af forretningsfolk, vestlige ferierende og sygeplejersker.

I begyndelsen lever håbet, men i løbet af den over et år lange tilfangetagelse, hvis udstrækning Mendoza i sin til tider meditativt træge film skildrer fornemt, synes sandsynligheden for, at de respektive gidslers regeringer vil komme de fremsatte krav i møde, mindre og mindre. Gidslerne må vænne sig til en absurd hverdag i den dampende filippinske jungle, hvor der trods overgrebene også opstår en sær samhørighed.

Langt fra virkeligheden

Mendoza, der har optaget ”Captive” on location, er ubønhørligt realistisk i sin skildring af gidslernes forhold og jager ikke den ellers oplagte sensationalistiske krog på emnet. Kameraet roder rundt i budskadserne, men søger konstant Hupperts nærvær.

Instruktøren formår subtilt at skildre de forståelsesmæssige bånd, der gradvist begynder at forbinde bortførere og gidsler – som i tilfældet med Thérèse og en ung dreng, der er med i gruppen af kidnappere – men aldrig så snart relationerne er etableret, brydes de af de ufravigelige forskelle.

I slutningen af filmen brydes den hærdede realisme af et nærmest magisk moment, hvor Thérèse i et øjebliks ensomhed opdager en multifarvet kæmpefugl i et træ.

Den ligner et fabeldyr, så langt fra virkeligheden, og effekten er hypnotisk. Ligesom filmen i øvrigt.

Anmeldelse af The Bling Ring

10-07-2013: Drama: Med sin nye film tegner Sofia Coppola et forstemmende billede af en overfladisk ungdomskultur, hvor anger er erstattet af et hult håb om at klatre et skridt længere op ad kendistrappen. Læs artikel

Anmeldelse af Diplomati

15-10-2014: Historisk drama: Hitler havde i 1944 beordret Paris jævnet med jorden inden de allieredes ankomst. Filmen om konfrontationen mellem den tyske kommandant og en svensk diplomat fortæller, hvorfor det ikke gik sådan. Læs artikel

Anmeldelse af Heli

08-05-2014: Drama: Dette trøstesløse mexicanske narkodrama rammer smertende rent. Læs artikel

Anmeldelse af Det store stilehæfte – krigsdagbogen

16-04-2014: En seværdig ungarsk historie om et par halvvoksne tvillingedrenge, der klarer sig gennem krigens grusomheder ude på landet ved langsomt at forhærde sig fysisk og mentalt. Læs artikel

Anmeldelse: Elizabeth - The Golden Age

15-11-2007: Historisk drama: ”Elizabeth - The Golden Age” er et visuelt overflødighedshorn, men tilbyder i øvrigt intet nyt til historien om jomfrudronningen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...