Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Stormfulde højder | film.guide.dk

Stormfulde højder

Selv når hun ikke er på sit allerbedste, er Andrea Arnold stadig en af de mest interessante instruktører netop nu.

Drama

Stormfulde højder

Storbritannien, 2011

Instruktion: Andrea Arnold

2 timer 9 minutter

Premiere i dag i Grand og Vester Vov Vov i København samt i 10 andre biografer landet over.

Andrea Arnold har tidligere instrueret de fabelagtige film ”Red Road” (2006) og ”Fish Tank” (2009) og er en instruktør, der ikke kan klandres for at gentage sig selv. Nu er hun atter aktuel, denne gang i en ganske anden genre, nemlig med sin egensindige filmatisering af Emily Brontës romantiske storværk ”Stormfulde højder” fra 1847.

Arnold forholder sig i grove træk loyalt til historien om rigmandsdatteren Catherine Earnshaw, der forelsker sig stormende i sin plejebror, Heathcliff, men alligevel er Arnolds film - på godt og ondt - helt sin egen.

Den velhavende familie Earnshaw består af datteren Catherine, sønnen Hindley og deres far. Da faderen en dag, som den gode kristne han er, forbarmer sig over en vildfaren sort dreng og lader ham bo i hjemmet, bliver det begyndelsen til en opløsning af familien.

Den skinsyge Hindley synes, at faderen favoriserer Heathcliff, som de døber den nytilkomne bror, og lægger ham for had i en grad, så det truer med at splitte familien. Catherine derimod føler sig nært forbundet med Heathcliff, og de to pseudosøskende tilbringer al tid sammen.

Men det lille samfund billiger ikke deres uhellige alliance, der bliver skæbnesvanger for slægten.

Caribisk Heathcliff


Andrea Arnolds ”Stormfulde højder” adskiller sig først og fremmest fra originalværket ved, at Heathcliff (Solomon Glave som ung) ikke er en omflakkende sigøjnerknægt, men i stedet af afro-caribisk afstamning. Dette åbenlyse instruktørvalg springer selvfølgelig i øjnene, men det er mindre synligt, hvad Arnold vil sige med sin Heathcliff.

Desuden er det småt med egentlig romantik i denne udgave af ”Stormfulde højder”. Følelserne er nok til stede, men de kommer til udtryk fysisk og næsten aggressivt, når Arnold lader den unge Catherine (eminent spillet af den debuterende Shannon Beer) og Heathcliff vælte rundt i den svampede og fugtige natur, hvis lyde tilbyder filmens eneste soundtrack.

Arnolds udtryk er nedbarberet på samme måde. Hun holder historien ud i strakt arm, hvilket giver mening som eksperiment, men som er mindre vellykket på lærredet.

Visuelt smuk


Filmens første halvdel fungerer bedst. De unge, uprøvede skuespillere driver af den råhed, som Andrea Arnold har givet historien, men derefter smuldrer visionen og tragedien.

De voksne udgaver af de vrede, kåde unge (Kaya Scodelario og James Howson) er mindre troværdige, og det rå, upolerede spil erstattes af et fremmedgørende, kunstlet udtryk. I det hele taget har filmen karakter af eksperiment - et teoretisk forsøg, der ikke falder helt vellykket ud. Det ændrer dog ikke ved, at ”Stormfulde højder” i Andrea Arnolds instruktion - som enhver film af hende - særligt med sin blændende smukke billedside - bestemt er værd at se.

Anmeldelse af Den usynlige kvinde

09-10-2014: Historisk kærlighedsdrama: Filmen om kærligheden mellem den beundrede Charles Dickens og den 27 år yngre Nelly Ternan er kultiveret og pæn, men trods en springsk handling uden den fremdrift og lidenskab, som emnet lægger op til. Læs artikel

Anmeldelse: Fish Tank

29-09-2010: Kate Jarvis som Mia er det eneste lyspunkt i filmen ”Fish Tank”, og hun giver filmen en ekstra stjerne. Læs artikel

Anmeldelse af The Duke of Burgundy

20-05-2015: Billederne er betagende, og Sidse Babett Knudsen spreder sin magi på lærredet i smagfuld film om et lesbisk sadomasochistisk forhold. Læs artikel

Anmeldelse af The Imitation Game

29-01-2015: Filmdrama: En elegant komponeret, velspillet historie om et matematisk geni, der brød en ubrydelig tysk kode under Anden Verdenskrig, men blev modarbejdet og aldrig anerkendt, dels fordi han var svær at omgås, dels fordi han var bøsse og fik en ydmygende dom. Læs artikel

Anmeldelse af Diana

25-09-2013: Historien om Prinsesse Dianas død var en katastrofe. Det er der kommet en katastrofal film ud af. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...