Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Heli | film.guide.dk

Anmeldelse af Heli

Drama: Dette trøstesløse mexicanske narkodrama rammer smertende rent.

Heli

Mexico, Tyskland, Holland, Frankrig, 2013

Instruktør: Amat Escalante

1 time og 45 minutter

Premiere i dag i otte biografer landet over


Spanieren Amat Escalantes mexicanske narkodrama ”Heli”, der åbnede hovedkonkurrencen i Cannes sidste år og sendte chokbølger gennem publikum, er en brutal skildring af et gennemkorrupt samfund, hvor retfærdighed er en by i Rusland, og hvor ondskaben nægter at give slip.

For det synes at være Escalantes projekt ikke at skåne os for noget i sin desværre formentlig alt for realistiske skildring af et øde mexicansk samfund, hvor loven har spillet fallit.

Narkosmugling og tortur

Heli er en ung mand, der bor sammen med sin lige så unge hustru og deres lille baby, sin far og sin præpubertære lillesøster i et faldefærdigt hus langt væk fra alting.

Heli forsøger at gøre det så godt, han kan. Han passer sit natarbejde på bilfabrikken og prøver at holde sammen på familien. Den 12-årige lillesøster Estela er ved at bule ud af sin stramme skoleuniform og er ikke helt sine vampede signaler bevidst. Hun er dog blevet kæreste med den 17-årige Beto, der gennemgår en hård træning som kadet i hærens antinarkoenhed. Han vil gerne fuldbyrde deres forhold, men Estela tøver, indtil han frier til hende, og de aftaler at stikke af.

For at sikre deres fælles fremtid snupper Beto en dag to kilo kokain, som politiet har beslaglagt, og skjuler dem i Helis vandbeholder.

Det kommer der mildt sagt ikke noget godt ud af, for selvfølgelig bliver det opdaget, og Heli, Estela og Beto hvirvles ind i en miserabel malstrøm af narkosmuglere og en korrumperet politistyrke, der kan være vanskelige at adskille.

Heli og Beto tortureres i nogle af filmhistoriens grummeste sekvenser af de hævntørstige smuglere, der ikke føler sig for fine til at piske dem bevidstløse og bade deres kønsorganer i alkohol for derefter at sætte ild til dem. »Åbn øjnene, så du ikke går glip af noget,« siger de til en purung knøs, der betragter det modbydelige optrin.

Da Heli endelig sættes fri, er der ikke megen hjælp at hente hos det lokale politi, der ikke rigtigt bekymrer sig om, hvor Estela holdes fanget. I stedet får Heli skubbet den svulstige politikvindes store bryster op i fjæset. Sådan kan lov og orden jo også opretholdes.

Gribende i al sin grusomhed

”Heli” er en gribende, grusom – af og til lidt for grusom – og skræmmende realistisk film. Escalante er ikke bange for at udpensle rædslerne til det yderste, og det vil givetvis frastøde dele af publikum. Men det tjener et fornemt formål. Som Michael Haneke maser han ondskaben op i fjæset på os, så man ikke kan undgå at tage stilling til den. Castet består overvejende af amatører, der alle gør det glimrende, ikke mindst Armando Espitia som Heli og den fantastiske Andrea Vergara som Estela.

Et enkelt dybt forsonende sted minder Escalante os om, at det bare er film. Det er i scenen, hvor Beto vil vise Estela, hvor stærk han er, ved at løfte hende op og ned utallige gange. Her fornemmer man kameraet, der med sindsro betragter, hvor langt han kan gå, og det forlener scenen med en næsten Roy Anderssonsk absurditet. Og den er tiltrængt midt i denne ubarmhjertige film.

Anmeldelse af Lys efter mørke

18-07-2013: Mexicanske Carlos Reygadas serverer poetisk og potent eksperimentalkunst. Det er formidabelt. Læs artikel

Anmeldelse: Los Bastardos

10-08-2011: Hvid overklasse og mexicansk underklasse støder sammen i talentfuld, men pessimistisk stiløvelse. Læs artikel

Anmeldelse af My Sweet Pepper Land

24-04-2014: Hiner Saleem leger veloplagt med genrerne og har skabt et underholdende, lille og højaktuelt drama. Læs artikel

Anmeldelse af Paradis - Håb

01-08-2013: Sidste afsnit i Ulrich Seidls Paradis-trilogi har ikke så meget kød på kroppen, som karaktererne har. Men selv en svag Seidl-film er seværdig. Læs artikel

Anmeldelse af The Bling Ring

10-07-2013: Drama: Med sin nye film tegner Sofia Coppola et forstemmende billede af en overfladisk ungdomskultur, hvor anger er erstattet af et hult håb om at klatre et skridt længere op ad kendistrappen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...