Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Tavse skrig fra Cambodja | film.guide.dk

Tavse skrig fra Cambodja

Endnu et fremragende bud på dokumentarfilmen som instrument i det svære erindringsarbejde.

Dokumentar
The Missing Picture

Cambodja, Frankrig, 2013

Instruktion: Rithy Panh

Varinghed:1 time og 30 minutter

Vises som månedens dokumentar i Cinemateket, København, i samarbejde med CPH:DOX.


»Nogle gange er stilhed et skrig,« siger den franske voice over. Filmkunsten er det også nogle gange, kunne man tilføje. I Rithy Panhs originale, selvbiografiske lerfigurs-dokumentar ligger skriget hele tiden lige under overfladen.

Cambodjanske Panh har i hele sit virke som filmskaber beskæftiget sig med sit fædrelands skæbne, blandt andet i ”S-21: The Khmer Rouge Killing Machine”, der vandt en pris på den hedengangne Copenhagen International Film Festival i 2003. Denne gang er ingen undtagelse.

Rithy Panh var 13 år gammel, da De Røde Khmerer indtog hovedstaden, Phnom Penh, og familien blev sendt til arbejdslejr og genopdragelse. Den kommunistiske guerillabevægelse var ansvarlig for et af verdenshistoriens mest ubegribelige vanvidshandlinger. Næsten en fjerdedel af landets befolkning blev dræbt under Pol Pots regime.

Gruopvækkende historie

Panh mister sin far, sin mor, sin søster, sin bror, han begraver døde i hobetal, han mærker hungersnøden på egen krop og omkring sig. Det er en gruopvækkende historie, som han sætter billeder på.

Men han gør det ved at lade lerfigurer optræde i tableauer, lade dem sammensmelte med de få levende billeder, der har overlevet regimet og historiens tand. Han forsøger at genskabe mindet om en tabt barndom. På den måde benyttes mediet til at skabe og genskabe private såvel som kollektive erindringer.

Filmmediet er et instrument i historieskrivningen, sådan som man f.eks. også har set det i den mesterlige ”The Act of Killing”.

Med en poetisk voice over som guide og de primitivt formede figurer som blikfang får Rithy Panh skrællet de værste sår fra nethinden. I stedet tilbydes der en indre dans med erkendelsen af katastrofen.

Det kan ikke anbefales nok at byde ”The Missing Picture” op.

Filmen modtog hovedprisen i Un Certain Regard-programmet i Cannes i år under ledelse af den danske juryformand Thomas Vinterberg.

Anmeldelse af Salt of the Earth

21-05-2015: Wim Wenders’ portræt af fotografen Sebastião Salgado er usædvanlig smukt og respektfuldt og spejler præcist Salgados livsværk. Læs artikel

Anmeldelse af We Come As Friends

14-11-2014: Der foregår en uhyggelig udbytning af Sydsudan, der oversvømmes af folk, der vil bidrage til udviklingen af den nye nation. Siger de. Læs artikel

Anmeldelse af Diplomati

15-10-2014: Historisk drama: Hitler havde i 1944 beordret Paris jævnet med jorden inden de allieredes ankomst. Filmen om konfrontationen mellem den tyske kommandant og en svensk diplomat fortæller, hvorfor det ikke gik sådan. Læs artikel

Anmeldelse af 5 Broken Cameras

01-03-2013: Oscar-nomineret dokumentar er et stykke grufuldt, men guldrandet politisk historie. Læs artikel

Anmeldelse: Guilty

08-03-2012: Loyal og knusende skildring af levende mareridt. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...