Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Position Among the Stars | film.guide.dk

Position Among the Stars

Fin, men lidt langtrukken dokumentar om Indonesien set fra en fattig families perspektiv.

DOKUMENTAR

Position Among the Stars

Holland/Indonesien, 2011

Instruktion: Leonard Retel Helmrich

109 minutter Premiere i dag i Cinemateket i København

I 12 år har den hollandske dokumentarisk Leonard Retel Helmrich fulgt en fattig indonesisk familie, der - som mange andre - lever i Jakartas slum. Det foreløbige resultat er de to prisbelønnede film, "The Eye of the Day” og ”The Shape of the Moon”.

Filmene afslører en instruktør, der i den grad har en agenda - at skildre det indonesiske samfund i alle dets mange facetter ud fra et mikrokosmisk blik på denne ene familie.

Udgangspunktet er en almindelig familie, hvis kerne består af den aldrende, kristne bedstemor, Rumidjah, hendes spilleglade og ikke arbejdsomme søn, Bakti, samt barnebarnet, den smukke og intelligente Tari, der som den første i familien har gået i gymnasiet og bestået optagelsesprøverne til universitetet. Bedstemor kæmper en indædt, men ulige kamp for at skaffe penge til, at barnebarnet kan komme til at studere og dermed befri familien for det fattigdomsåg, som den så længe har levet under.

Fri for fortolkninger


Helmrich træder aldrig frem som instruktør, og det befrier filmen for en fortolkende og demagogiske tone, der ellers kan hæmme mange dokumentarfilm. Desuden sidestiller han det (for os vesterlændinge) totalt fremmedartede med det universelle, som når familien sidder og sludrer omgivet af rotter på størrelse med katte, og den kendsgerning, at teenage-Tari er mindst lige så ubehøvlet og øretæveindbydende som sine mere velbjergede jævnaldrende.

Af andre emner, som Helmrich elegant berører, kan nævnes religiøse konflikter, kløften mellem rig og fattig og den snigende modernisering, som når Rumidjah ikke kan overtale sin søster til at tage imod et gaskomfur, fordi hun er bange for det.

Vel går det til tider lidt langsomt, og filmen ville ikke lide under at blive klippet et kvarter ned, men alt i alt er ”Position Among the Stars” en seværdig lille film, der giver stof til eftertanke.

Anmeldelse af The Look of Silence

13-11-2014: Joshua Oppenheimer har igen skabt en fremragende, ja, ligefrem nødvendig dokumentar, der sparker benene væk under én og får hjertet til at slå slag over. Læs artikel

Anmeldelse af 5 Broken Cameras

01-03-2013: Oscar-nomineret dokumentar er et stykke grufuldt, men guldrandet politisk historie. Læs artikel

Anmeldelse af Sange fra skoven

30-04-2014: Amerikaneren Louis Sarno har tilbragt 25 år hos en pygmæstamme i Centralafrika. Vi følger hans rejse til den nye verden, da han tager sin 13-årige søn med til New York for første gang. Læs artikel

Anmeldelse af Blodets bånd

05-06-2013: Social sprængladning detonerer aldrig i slapt komponeret film om Svend og hans tvangsfjernede børn. Læs artikel

Anmeldelse af Close to Heaven

20-12-2012: Denne fortælling om en lille familie i de rumænske bjerge udarter til folklore. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...