Anmeldelse:
Anmeldelse: 2 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af 20.000 dage på jorden | film.guide.dk

Nu vil han bare være sund og lækker

Rockikonet Nick Cave hylder mest af alt sig selv i en kontrolleret, æstetisk filmstribe, hvor svarene blæser i vinden.

Fiktion/Dokumentar
20.000 dage på jorden

England, 2014

Instruktion: Iain Forsyth og Jane Pollard

1 time og 37 minutter

Premiere i 17 biografer


Der var engang, da australieren Nick Cave var den farlige rockstjerne med de både djævelsk vilde numre og morderisk smukke sange.

Samtidig dansede han med sin splejsede skikkelse en kinddans med døden som junkie og selvdestruktiv skikkelse.

Men ikke længere.

Den 57-årige Nick Cave går sund og lækker rundt i ”20.000 dage på jorden”. Han er ulasteligt klædt i nystrøget skjorte og nypresset jakkesæt. Han kører i en cool bil, konen er en smækker fotomodel, og deres børn er kernesunde. Og hvor er det godt for Nick Cave, at han er endt som den gode søn med farve i kinderne og ikke som et kridhvidt korpus med en nål i armen.

Moralen er vel, at der er håb for alle, der er langt ude. Men ærligt talt, hvor er det trist, at dette engang så spinkle kaos af kød og blod skal ende med at iscenesætte sig som et midaldrende rockikon, der har styr på sine omgivelser og hvordan han vil iscenesætte sig selv, og som i den proces helst undgår at løfte sløret for, hvem han i realiteten er, og hvad han dybest set tænker og bekymrer sig om.

En bastard

”20.000 dage på jorden” er ikke en traditionel dokumentar- eller portrætfilm.

I stedet er den med Nick Cave i den altdominerende hovedrolle en bastard af fantasi og virkelighed. Så selv om hovedpersonen sidder og bekender sig til en psykologskikkelse og får en sludder med nuværende og tidligere medlemmer af sit backingband The Bad Seeds, er man aldrig sikker på, at hans småironiske udsagn, bastante konklusioner og let underholdende anekdoter kan klare et realitytjek.

På et tidspunkt er Nick Cave og popstjernen Kylie Minogue, der for snart 20 år siden havde et hit sammen, ude på en køretur.

Minogue fortæller, at hun engang læste Caves biografi, og han svarer, at den ikke fortæller sandheden. Og dette svar gælder også filmen.

Den har måske nok Iain Forsyth og Jane Pollard som instruktører og Eric Wilson som kameramanden, der har sørget for de flotte (pænt polerede) levende billeder. Men det er værd at hæfte sig ved, at Cave har været med til at skrive manuskriptet. Altså har rockstjernen kontrol over handlingsforløbet og kan dermed sikre en informationsstrøm, der aldrig sætter spørgsmålstegn ved hans ophøjede status som gruppeleder, sangskriver og menneske. Derfor fremstår ”20.000 dage på jorden” mest af alt som en alt for pænt poleret hyldest af en afgjort vigtig kunstner i de seneste 30 års historie om rock’n’roll.

For indforstået

Den ukritiske fanskare vil uden tvivl elske den. De ældste fans sætter forhåbentlig spørgsmålstegn ved den alt for kontrollerede og æstetiske fortælleteknik.

De, der ikke aner, hvem manden er, kan ikke bruge filmen til noget, da den er indforstået og har for lidt solid underholdningsværdi.

Anmeldelse af The Look of Silence

13-11-2014: Joshua Oppenheimer har igen skabt en fremragende, ja, ligefrem nødvendig dokumentar, der sparker benene væk under én og får hjertet til at slå slag over. Læs artikel

Anmeldelse af The Spirit of ’45

20-11-2013: Ken Loach har bevæbnet sig med faktuelle skyklapper i sin rørende og sympatiske dokuhyldest til socialismen. Læs artikel

Anmeldelse af I Am Breathing

20-06-2013: Dokumentarfilm: Til sidst er vejrtrækningen alt, han har. Men hvor meget eller hvor lidt skal der til for stadig at være menneske? Dette vanskelige spørgsmål undersøges i fokuseret og hjertegribende dokumentarfilm. Læs artikel

Anmeldelse af The Imposter

18-10-2012: Ny dokumentar fortæller vanvittig og usandsynlig historie om identitetstyveri og de løgne vi fortæller os selv for at overleve. Læs artikel

Anmeldelse af Searching for Sugarman

03-10-2012: Det er utroligt, at denne historie ikke er blevet fortalt før, men lykkeligt at det nu sker i så vellykket dokumentarfilm. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...