Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af We Come As Friends | film.guide.dk

Anmeldelse af We Come As Friends

Der foregår en uhyggelig udbytning af Sydsudan, der oversvømmes af folk, der vil bidrage til udviklingen af den nye nation. Siger de.

Dokumentarfilm
We Come As Friends

Frankrig, Østrig, 2014

Instruktion: Hubert Sauper

1 time og 50 minutter

Premiere i Cinemateket, København

Spiller seks gange


Det er en kaotisk film, som østrigeren Hubert Sauper har lavet om Sydsudan. Landet, der kun er tre år gammelt, men som både før og efter selvstændigheden har været præget af voldelige uroligheder. Og man skal nok vælge at opleve den lange films hakkende og halvhåbløse struktur som en stilistisk metafor for den tumultariske situation, som landet befinder sig i.

Godt nok befinder Sydsudan sig nu i en neo-kolonialistisk tid, men imperialismen lever i bedste velgående. Kinesiske olieselskaber har sat sig på udvindingen af naturressourcerne og ansætter kun få lokale arbejdere. Kristne amerikanske missionærer holder brandtaler for lokalbefolkningen, som de gerne ser iklæde sig en smule mere tøj, for man går jo – gisp!– bare ikke rundt uden tøj på.

I et mavepuster-øjeblik navngiver en af de hvide kristne med hellig eufori strålende ud af øjnene området ”Lille Texas”. Lige i det øjeblik får man næsten trang til at græde. Eller smide noget hårdt mod lærredet.

Mod og viljestyrke

Hubert Sauper rejser rundt i landet i sit hjemmebyggede minifly, og det skaber både fine billeder, for eksempel da det futter rundt bag store, veludrustede fly, og en åbenhed hos de nysgerrige mennesker, han besøger. Han siger selv, at flyet fungerer som en slags trojansk hest.

Vi forstår hurtigt, at det er ikke en ufarlig filmisk infiltration, som Sauper har gang i, og filmen bliver dermed et vitalt og rystende eksempel på dokumentarfilmens vigtighed, styrke og kraft. Desuden må man tage hatten af for instruktøren selv, der har mod og viljestyrke til at rejse ind i Sydsudans mørke hjerte. Mange bør følge ham, også selv om det blot bliver i biografen.

Anmeldelse af Alphabet

18-09-2014: Det moderne uddannelsessystem får med spanskrøret af en østrigsk idealist, der med filmen gør sig skyldig i lige så enøjet en praksis som den, han kritiserer. Læs artikel

Anmeldelse af 5 Broken Cameras

01-03-2013: Oscar-nomineret dokumentar er et stykke grufuldt, men guldrandet politisk historie. Læs artikel

Anmeldelse af I kælderen

08-04-2015: Ulrich Seidl er en nådesløs filmmager. Hans iscenesatte virkelighed om østrigske kældermennesker er grusom og absurd og vækker ubehagelige minder om Fritzl-sagen. Læs artikel

Anmeldelse: Tavse skrig fra Cambodja

25-11-2013: Endnu et fremragende bud på dokumentarfilmen som instrument i det svære erindringsarbejde. Læs artikel

Anmeldelse af The Spirit of ’45

20-11-2013: Ken Loach har bevæbnet sig med faktuelle skyklapper i sin rørende og sympatiske dokuhyldest til socialismen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...