Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Finding Vivian Maier | film.guide.dk

Den hemmelighedsfulde kvinde og hendes fotos

Fortryllende dokumentar om et usædvanligt menneske og en mesterlig fotograf, hvis talent blev opdaget ved et tilfælde.

Dokumentar
Finding Vivian Maier

USA, 2013

Instruktion: John Maloof, Charlie Siskel

1 time og 23 minutter

Premiere i Cinemateket i København. Månedens dokumentarfilm.


Privat, excentrisk, modig, irriterende. Der er mange tillægsord, der kan beskrive Vivian Maier, der arbejdede hele sit liv som barnepasser. Men hun tog også billeder i hundredtusindvis.

Det er disse fotografier, som en ung mand, John Maloof, finder en dag i 2007. Først ved han ikke, hvad han har fået fingrene i, men det viser sig snart, at det er et skatkammer af vanvittigt smukke, præcise, kunstneriske, kreative og formfuldendte billeder. Men ikke nok med det.

Da Maloof begynder at undersøge, hvem denne mystiske kvinde var, udfoldes en gådefuld historie, der er en detektivroman værdig.

Hemmelige billeder

Maier ville være ude i verden, se, snuse, opleve og ikke mindst fotografere. Det kunne hun sammen med de børn, hun passede. Selv om hun i dag sammenlignes med mesterfotografer som Robert Frank og Diane Arbus, viste hun aldrig sine fotos til nogen.

Hun ville heller ikke gerne afsløre sit navn og slet ikke, hvor hun kom fra. Hun er den hemmelighedsfulde kvinde. Det er et forrygende udgangspunkt for en dokumentar, der langsomt lægger puslespillet over hendes liv, og det er intet mindre end en exceptionel film om et exceptionelt menneske.

Medrivende, spændende, intens, overraskende og smuk.

Den anden side af linsen

Her er alt det, som man ville have svært ved at finde på til et fiktionsmanuskript. Ligesom instruktøren og opdageren Maloof er man som publikum drevet af en hektisk nysgerrighed for at finde ud af mere om Vivian Maier. Hun vendte kameraet mod verden, men nu vendes det, efter hendes død, mod hende.

Hun ville ikke selv have kunnet lide det, siges det i filmen. Men det er svært ikke at elske.

Anmeldelse af Hestehviskeren Buck

27-09-2012: Hjertevarm dyredoku er en overraskende god oplevelse Læs artikel

Anmeldelse: Jiro Dreams of Sushi

15-03-2012: En dokumentarfilm om en af verdens bedste sushi-kokke. Læs artikel

Anmeldelse af Misfits

05-03-2015: Midt i bibelbæltet, i Tulsa, Oklahoma, lever unge med anden seksuel orientering end hetero med en stærk religiøs fordømmelse. Læs artikel

Anmeldelse af The 50 Year Argument

29-01-2015: 50-års jubilæet for magasinet New York Review of Books hyldes af Martin Scorsese i en intellektuelt inspirerende dokumentar. Læs artikel

Anmeldelse af Citizenfour

19-11-2014: Enestående næraktivistisk dokumentar om Edward Snowden og de dage, da han afslørede den verdensomspændende masseovervågningsskandale. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...